Fresh

Uden den store form for promovering, er den utroligt stærke og forskruede debutfilm, Fresh, udkommet på Disney+. Til trods for den manglende opmærksomhed, filmen har fået forud for udgivelsen, er dette faktisk til seernes fordel, da Fresh klart opleves bedst, hvis man springer helt blindt ind i den. Bare sørg for ikke at have spist inden da.

Ungvoksne Noa har næsten helt opgivet det moderne datingliv, da det ikke har medført andet end problemer og skuffelser. Det ændrer sig dog, da hun støder ind i Steve i et supermarked. Steve, som oser af respekt, venlighed og charme, virker til at være lige den drømmemand, Noa længe har søgt efter, og de indgår hurtigt i et forhold sammen. Men hvad der starter ud som en ret traditionel, romantisk komedie, tager pludseligt en forskruet drejning, da Steves egentlige intention med Noa afsløres.

Som sagt opleves Fresh bedst, hvis man ved mindst muligt om den, så hvis man ønsker en forfriskende, underholdende, chokerende og mindeværdig filmoplevelse, anbefaler jeg at se filmen med det samme inden man læser videre.

Fresh er filmdebuten fra instruktør, Mimi Cave, og sikke en stærk og unik debut det er. Filmens nedtonede stemning er fyldt en kvælende personlighed og nervepirrende spænding. Cave har tidligere arbejdet på diverse musikvideoer, hvilket tydeligt ses her, og den til tider iøjefaldende og hektiske redigering passer bare perfekt til filmens til tider dybt foruroligende scener uden at det virker for distraherende.

Fresh er også en utrolig tålmodig, smagfuld og intelligent film, der respekterer seerne og ikke blot håndfordrer os med eksposition, men selv lader os tænke os frem til svarene. Hen imod slutningen falder filmen dog lidt i tempo, men man kommer aldrig tæt på at miste interessen eller sulten efter at vide hvordan filmen ville ende.

Hvad der også er instrueret fantastisk, er hver og en af skuespillerne. Hovedrollen, Noa, er spillet af 23årige Daisy Edgar-Jones, imens Steve spilles af Sebastian Stan, der mest er kendt for at spille Bucky Barnes/Winter Soldier i Marvel filmene. Begge leverer relativt nedtonede, men utroligt naturlige og talentfulde præstationer og desuden deler de en kemi, der er en af filmens mange store styrker.

Det er også klart værd at nævne den charmerende og energiske præstation fra Jojo T. Gibbs, som spiller Noas bedste veninde, Mollie. Mollie er Noas fornuftige stemme og støtte, og er den karakter, der er skyld i meget af filmens stærke humor. Og ja, denne her film har masser af humor til trods for dets foruroligende plot – meget af det er bare kulsort.

Selv under nogle af de mest forskruede og ubehagelige scener, kan man næsten ikke undgå at trække på smilebåndet grundet det begavede manuskript, der kan få en til næsten at ryste på hovedet over faktisk at have grint af noget så mørkt. Filmens manuskript er også så stærkt og naturligt, at man ofte føler, at man blot lytter til to personers reelle samtale, samtidig med at man ønsker, at man kunne deltage i den – igen, til trods for scenens kontekst.

Slutningen af filmen ender desværre lidt for abrupt, uden den helt store konklusion, men sammenlignet med alt forud for slutningen, er dette ikke andet end en bagatel, fordi Fresh er uden tvivl den mest overraskende film i 2022 indtil videre, og den fortjener klart at blive set af langt flere. Desværre virker det til, at studiet ikke har haft den største tiltro til dens succes ud fra dens manglende markedsføring.

Fresh er chokerende, unik og mindeværdig med en nærmest hypnotiserende stemning, komplimenteret af noget dybt nervepirrende musik og Oscar-værdige præstationer. Filmen har allerede stort potentiale til at blive en elsket kultfilm, og jeg kan ikke vente med at sætte tænderne i den for anden gang.

 • Titel: Fresh
 • Original titel: Fresh
 • Instruktør: Mimi Cave
 • Skuespillere: Daisy Edgar-Jones, Sebastian Stan, Jojo T. Gibbs, Dayo Okeniyi
 • Genre: Komedie, Gyser, Thriller
 • Spilletid: 1 time 54 minutter
 • Produktionsselskab: Fox Searchlight Pictures, Hyperobject Industries, Legendary Entertainment
 • Produktionsår: 2021
 • Release-dato: 4. marts 2022
 • Censur: 18+
 • Anmeldt af: Maja Lund Kristensen
 • Findes på: Disney+
 • Billeder: © Searchlight Pictures
Film:5 out of 6 stars (5,0 / 6)
Billede:5 out of 6 stars (5,0 / 6)
Lyd:4 out of 6 stars (4,0 / 6)