World on Fire – Sæson 2

Det vil blive en lang liste, hvis man sætter sig for at remse de serier og film op, som på den ene eller anden vis har 2. verdenskrig som bagtæppe. Det er samtidig udfordringen for nye projekter, at det er svært finde på en ny form eller en ny kontekst. Den BBC-producerede serie ”World on Fire” forsøger at rette fokus på godt en håndfuld almindelige menneskers oplevelser og handlinger gennem krigens fortrædeligheder.

I første sæson har Harry Chase som oversætter opholdt sig i Polen op til nazi-Tysklands angreb på landet. Han indgår, hvad der med en vis ret kan betegnes som et bekvemmeligheds-ægteskab med Kasia for at redde hende med til England. Hjemme i Cheshire er de imidlertid begge ramt af frustrationer over at befinde sig på sidelinjen i forhold til krigens gang. Frustrationer, der ikke bliver mindre af, at Harrys mor, Robina, ikke just ser med milde øjne på Kasia, når Harry samtidig har et forhold til Lois, som er mor til Robinas barnebarn, Vera. Lesley Manville udfylder rollen som Robina i bedste følelsesforladte ’stiff-upper-lip’-stil og samtidig tegner Jonah Hauer-King fint billedet af den fortvivlede Harry, der har bragt sig i en mere end almindeligt kompliceret situation.

Sceneskift. Harry melder sig til hæren og bliver hurtigt udstationeret i Ægypten. Her følger man hans rolle i indsatsen mod de italienske og tyske styrker efter erobringen af Tobruk. Den egentlige historie på lokationen er imidlertid den engelske hærs behandling af indiske soldater. De bliver således tildelt de farligste opgaver, såsom rydning af minerede områder ved håndkraft.

Sceneskift. Kasia kommer tilfældigt i kontakt med en MI5, som hverver hende som agent. Hun bliver sat ind mod personer, som mistænkes for undergravende aktiviteter til fordel for tyskerne. I længden er hun dog frustreret over, at hun ikke er en del af kampen mod de tyske styrker i hendes hjemland, Polen.

Sceneskift. David er som jøde såre bevidst om fjenden og dennes karakter, ikke mindst når han som pilot bliver sendt på mission mod tyske fly. I noget tid slipper han helskindet fra det, men ender med at blive skudt ned over Frankrig. Hér bliver han reddet af en sygeplejerske fra modstandsbevægelsen. Hun hjælper David hjem til England, inden hun selv bliver taget af tyskerne.

Sceneskift. Marga er en ung og yderst regimetro pige, der ser en stor ære i at være blevet udvalgt til Lebensborn-programmet i Tyskland. Hensigten er, at hun sammen med andre racerene pige skal avle lige så racerene børn til Føreren. Hun ender dog med frustration og fortvivlelse over, at hendes rolle på ingen måde er så heroisk og idyllisk, som hun troede fra starten.

Lokationerne er således spredt godt ud over krigsskuepladserne i Europa. På den måde er det svært at bevare overblikket over historien, selv om karaktererne er tegnet klart og tydeligt. Til gengæld er billedsiden af lokationerne fremstillet med fin sans for miljø og detaljer.

2. sæson af ”World on Fire” blev forsinket af corona-pandemien, hvorfor det er nødvendigt med et fyldigt resume. Efterfølgende kan man håbe, at der ikke går lige så lang tid, før en 3. sæson bringer historien og karakterbeskrivelserne længere frem mod krigsafslutningen. Det forlyder ligefrem, at historien er tænkt i op til 6 sæsoner. Samlet set er 2. sæson en lettere kulørt affære, som har svært ved at håndtere fortællingens spænding og nerve, mens karaktererne dog er ganske nærværende for seeren.

 • Titel: World on Fire – Sæson 2
 • Originaltitel: World on Fire – Season 2
 • Instruktør: Drew Casson, Barney Cokeliss, Meenu Gaur
 • Skuespillere: Johan Hauer-King, Lesley Manville, Eryk Biedunkiewicz, Zofia Wichlacz, Julia Brown
 • Genre: Drama, Krig
 • Antal afsnit: 6
 • Spilletid i alt: ca. 6 timer
 • Produktionsselskab: Mammoth Screen
 • Produktionsår: 2023
 • Release-dato: 16. juli 2023
 • Censur: 16 (Tyskland)
 • Anmeldt af: Carsten Skov
 • Findes på: DRTV.dk
 • Billeder: © Mammoth Screen
Serie:4 out of 6 stars (4,0 / 6)
Billede:5 out of 6 stars (5,0 / 6)
Lyd:4 out of 6 stars (4,0 / 6)