Silo

Science fiction-genren kan have mange former og foregå på jorden eller på fjerne planeter, i en tid tæt på nutiden eller i en fjern fremtid. Det spændende er under alle omstændigheder, om historien kan appellere til os her og nu.

Handlingen i serien ”Silo” på AppleTV+ er henlagt til en enorm underjordisk silo. Konstruktionen er befolket med med mennesker, der har været så (u)heldige at overleve en ikke nærmere bestemt katastrofe i en ikke nærmere bestemt fortid. Tilværelsen i siloen er bestemt og stram kontrolleret af et lederskab, der sørger for, at holde borgerne hen i uvidenhed om fortiden og om virkeligheden uden for siloen. Der er ikke fri og almindelig adgang til viden, ligesom den teknologi, der er til rådighed for de almindelige borgere, er relativt primitiv.

Siloen bliver ’regeret’ af en borgmester, der bistås af Judicial-sektionen, som med baggrund i Pagten nidkært udøver total kontrol over borgernes liv. At få børn kræver særlig tilladelse og besiddelse af genstande, der anses for farlige eller skadelige for den ’offentlige ro og orden’ i siloen er strengt forbudt. Straffen for besiddelse af sådanne genstande og for handlinger, der i øvrigt anses for at være farlige eller skadelige, kan i sidste ende være at blive sendt uden for siloen. Umiddelbart med den hensigt at rense de store vinduespartier, der er vendt mod verden ’derude’, men i virkeligheden for at lade de pågældende gå til i den giftige og skadelige verden.

I siloen er det imidlertid ikke alle, der tror på den ’virkelighed’, som er udstukket af Pagten og Judicial. I de nederste etager af siloen finder man Mechanical-sektoren, et område, hvor de lavest rangerende eksistenser i siloen står for affaldshåndtering og udstrakt genanvendelse af materialer fra de genstande, som etagerne oven over har kasseret. I Mechanical er der samtidig en mulighed for at se og få fat i genstande, som falder uden for Pagtens stramme rammer, uden at Judicial får nys om det. Selv en Pez-dispenser anses faktisk for at være en trussel mod siloens samfundsorden.

Juliette Nichols er en dygtig reparatør i Mechanical. Ad snirklet vej ender hun med at overtage den afdøde sherif Marnes’ job. Hendes afdøde kæreste var kommet for tæt på forbudt viden og nu har Juliette umiddelbart mulighed for at fortsætte kærestens søgen. Juliette bliver spillet af Rebecca Ferguson, der ligeledes er aktuel som Ilsa Faust i ”Mission Impossible: Dead Reckoning Part One”. Sherif Marnes bliver spillet af Will Patton og Tim Robbins har en central rolle som en borgmester, der er Juliette overordnede. Er han mon med- eller modspiller?

”Silo” er baseret på en trilogi fra 2013 af forfatteren Hugh Howey, der fra flere sider allerede bliver betegnet som en klassiker. Om serien opnår samme status, er nok uklart, men der er i hvert fald lagt op til en sæson 2 – hvis ellers skuespiller- og manuskriptforfatter-konflikten ikke ligger i vejen. I første omgang kan man nyde et stykke dystopisk science fiction, filmet i troværdige grå og slidte detaljer og omgivelser.

 • Titel: Silo
 • Originaltitel: Silo
 • Instruktør: Adam Bernstein, Morten Tyldum, David Semel
 • Skuespillere: Rebecca Ferguson, Tim Robbins, Harriet Walter, Avi Nash, Billy Postlethwaite
 • Genre: Science Fiction, Drama
 • Antal afsnit: 10
 • Spilletid i alt: ca. 7 timer 30 minutter
 • Produktionsselskab: Lifecast
 • Produktionsår: 2022
 • Release-dato: 30. juni 2023
 • Censur: 12 (Tyskland)
 • Anmeldt af: Carsten Skov
 • Findes på: AppleTV+
 • Billeder: © AppleT+
Serie:5 out of 6 stars (5,0 / 6)
Billede:4 out of 6 stars (4,0 / 6)
Lyd:4 out of 6 stars (4,0 / 6)