Facts om ‘Jurassic Park’

Om filmen

Gigantiske, glubske tyrannosaurusser. Lynhurtige, blodtørstige velociraptorer. Der venter forskerne Alan Grant og Ellie Sattler noget af et syn, da milliardæren Hammond inviterer dem på besøg i sin nye forlystelsespark. Ved hjælp af genteknologi har Hammond nemlig genskabt en række uddøde dinosaurracer.

Facts

  • Interessen for palæontologi aftog under Atomalderen og Rumkapløbet, men ifølge Dr. Nate Smith fra Natural History Museum’s Dinosaur Institute “genererede udgivelsen af Jurassic Park en masse interesse blandt unge mennesker, der ønskede at blive palæontologer og komme ind i feltet.” Som et resultat er adskillige nye dinosaurarter blevet opdaget siden da, med en hastighed på omkring 50 nye opdagelser om året, eller cirka én om ugen.
  • Ifølge bag-om-scenerne-bogen ‘The Making of Jurassic Park: An Adventure 65 Million Years in the Making’, var den berygtede T-Rex-brøl en sammensætning af en hund, en pingvin, en tigers knurren, en alligators gurglen og en baby-elefants skrig. De meget dybe alligatorvokaler udgjorde den lavfrekvente del af det endelige brøl, men ifølge Gary Rydstrom er det den høje frekvens fra baby-elefanten, der er det afgørende element. Rydstrom beskriver, hvordan baby-elefanten kun lavede det ikoniske “søde højfrekvente skrig”, der danner grundlaget for hvert T-Rex-brøl i filmen, én gang. “Vi forsøgte at få den til at gøre det igen, men handlerne sagde: ‘Vi har aldrig hørt den gøre det før; det er en mærkelig lyd.'” Som Rydstrom understreger, var introduktionen af T-Rex en scene, der var nøje planlagt omkring lyddesign. “Jeg tror, at andre instruktører måske ville have lavet et chok øjeblik, hvor man ser T-Rex dukke op ud af det blå. Spielberg var fantastisk i T-Rex-scenen ved at skabe flere minutters spænding, fordi du vidste, hvad der var på vej. Og du vidste det, fordi du hørte det, før du så det – det er fedt, når film tænker på lyd på den måde.”
  • T-Rex’en gik lejlighedsvis i stykker på grund af regnen. Producer Kathleen Kennedy husker: “T-Rex’en gik nogle gange amok. Skræmte livet af os. Vi sad og spiste frokost, og pludselig blev T-Rex’en levende. Først vidste vi ikke, hvad der skete, og så indså vi, at det var regnen. Du kunne høre at folk begyndte at skrige.”
  • Gæsternes møde med den syge Triceratops slutter uden nogen klar forklaring på, hvorfor dyret er sygt. Michael Crichtons originale roman og manuskriptet indeholder dog en forklaring: Stegosaurus/Triceratops havde ikke egnede tænder til at tygge maden, og ligesom fugle slugte de derfor sten og brugte dem som kråssten. I fordøjelseskanalen malede disse sten maden for at hjælpe fordøjelsen. Efter seks uger ville stenene blive for glatte til at være nyttige, og dyret ville gylpe dem op igen. Når de fandt og spiste nye sten, ville dyret også komme til at sluge bær fra Vestindisk syrisk lilje. Det faktum, at bærrene og stenene blev gylpet op, forklarer, hvorfor Ellie aldrig finder spor af dem i dyrets ekskrementer.
  • Da Michael Crichton blev spurgt, hvorfor romanen hedder “Jurassic”, men har en dinosaur fra Kridttiden på forsiden, svarede han, at det aldrig var faldet ham ind, og indrømmede, at “det bare var det bedst udseende, designmæssigt.”
  • Universal Pictures betalte Michael Crichton 2 millioner dollars for rettighederne til hans roman, før den overhovedet blev udgivet.
  • (Cirka 25 minutter inde) Mr. DNA-tegneserien var Steven Spielbergs måde at kondensere meget af romanens forklaringer ned til et par minutter.
  • Steven Spielberg var i de tidlige stadier af forproduktionen af filmen ‘ER’ (baseret på en Michael Crichton-roman), da han hørte om bogen ‘Jurassic Park’. Han droppede derefter det, han arbejdede på, for at lave denne film. Efterfølgende vendte han tilbage til ‘ER’ og hjalp med at udvikle den til hit-tv-serien ‘ER’ (1994).
  • Før bogen blev udgivet, krævede forfatteren Michael Crichton et ikke-forhandlingsbart honorar på 1,5 millioner dollars samt en betydelig procentdel af indtjeningen.
  • John Williams komponerede filmens musik i slutningen af februar 1993 og indspillede den en måned senere. Han følte, at han skulle skrive “stykker, der ville formidle en følelse af ærefrygt og fascination”, da filmen handlede om den overvældende glæde og spænding, der ville opstå ved at se levende dinosaurer.
  • Hele rollebesætningen fik en Raptor-model, underskrevet af instruktøren Steven Spielberg som en gave. Den så meget skræmmende ud, og Ariana Richards har den i sit hus for at chokere enhver, der kommer ind, som en vagt ved porten. Jeff Goldblums model har en fremtrædende plads i hans hjem og er et kært objekt. Laura Dern satte sin Raptor-model i sin søns værelse nær hans krybbe. Da han blev ældre og så den, skreg han som aldrig før. Hun var nødt til at sætte den i opbevaring, men håber en dag, at de to bliver venner.
  • Holdet var nødt til at have sikkerhedsmøder om T. Rex’en. Den vejede ca. 5,443 kg. og var ekstremt kraftfuld. De brugte blinkende lys til at varsle, når den skulle bruges, for at advare holdet, da det føltes som en bus, der kørte forbi, hvis du stod ved siden af den, når hovedet bevægede sig hurtigt.
  • James Cameron har udtalt, at han ønskede at lave denne film, men rettighederne blev købt “få timer” før han kunne byde. Da han så filmen, indså Cameron, at Steven Spielberg var det bedre valg som instruktør, da Camerons version ville have været meget mere voldelig (“Aliens (1986) med dinosaurer”), hvilket “ikke ville have været fair” over for børn, der relaterer til dinosaurer. De visuelle effekter var direkte påvirket af Camerons ‘Terminator 2: Judgment Day’ (1991).
  • (Cirka 47 minutter inde) Mens de diskuterer kaosteori, flirter Malcolm (Jeff Goldblum) skamløst med Ellie (Laura Dern). Efter at have mødtes under optagelserne til denne film indledte de to et romantisk forhold og var forlovet i to år, før de gik fra hinanden. Goldblum er berømt for at starte forhold med medskuespillere.
  • Michael Crichton skrev romanen på grund af sin bekymring for fremkomsten af scientisme og udforskningen af biogenetik med henblik på profit.
  • Opgaven med at animere dinosaurerne blev først givet til Phil Tippett, som lavede flere forvisualiseringer med stop-motion animation (hvor modeller bevæges en smule mellem optagelser af enkelte billeder). Bevægelsessløring ville blive tilføjet digitalt for at få bevægelserne til at virke mindre hakkende og mere overbevisende, en proces kendt som “Go-Motion”, som Tippett tidligere havde brugt til AT-AT’erne i ‘Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back’ (1980) og RoboCop 2-cyborgen i ‘RoboCop 2’ (1990). Men ILM’s visuelle effekter-kunstnere Steve ‘Spaz’ Williams og Mark A.Z. Dippé foreslog, at de fleste af dinosaurerne kunne være fuldt animeret på computere, selvom deres chef Dennis Muren fortalte dem, at de aldrig kunne gøre et bedre arbejde end Tippett. De lavede alligevel en testanimation af et skelet af en T-Rex, som blev vist til Kathleen Kennedy, da hun besøgte ILM. Kennedy informerede Steven Spielberg, som blev nysgerrig og bestilte en ny testoptagelse. Han var blæst væk af det endelige resultat, hvor en fuldt færdig T-Rex går gennem en ørken. Han og Tippett så på hinanden, og Tippett sagde: “I think we’re extinct”. Spielberg kunne lide replikken og gav den til Jeff Goldblum, så han kunne sige det til Sam Neill i besøgscentret. Tippett udtalte senere, at han blev fysisk syg af følelsen af at være forældet, og forlod settet i 10 dage, men blev senere hyret til at hjælpe med at designe bevægelserne for de computeranimerede dinosaurer. Lyden af T-Rex’ens fodtrin blev skabt ved at optage lyden af faldende sequoia-træer.
  • Titel (DK): Jurassic Park.
  • Originaltitel: Jurassic Park.
  • Instruktør: Steven Spielberg.
  • Manuskript: Michael Crichton, David Koepp.
  • Musik: John Williams.
  • Skuespillere: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Sir Richard Attenborough, Bob Peck, Martin Ferrero, BD Wong, Joseph Mazzello, Ariana Richards, Samuel L. Jackson, Wayne Knight, Miguel Sandoval m. fl.
  • Genre: Action, eventyr, sci-fi, thriller.
  • Aldersgrænse: 13+.
  • Spilletid: 2 timer og 7 min.
  • Produktionsår: 1993.
  • IMDb Rating: 8.2 / 10 – baseret på 1.1 million+ IMDb bruger afstemninger.
  • IMDb: Jurassic Park

Vi skriver facts om ALLE film og tegnefilm fra alle årtier. Lige fra klassiker, blockbuster film, kult film og til mindre kendte film. Vi vil gerne hele vejen rundt, så godt som det kan lade sig gøre. Vi gør dette ud af stor passion og for at bringe liv til film og tegnefilm, som du måske har glemt, men genopdager igen.

OBS! Vi tager forbehold for stavefejl og tastefejl.

Kilde: IMDb / Billeder: © Universal Pictures