For dem, der har fulgt serierne ”Vikings” og ”Vikings: Valhalla”, og for historieinteresserede i øvrigt kan det være interessant at hente baggrundsviden om vikingetiden i serien ”Vikings: The Rise and Fall”. National Geographic dykker ned baggrunden for, hvorfor vikingerne søgte fra skandinaviske kyster mod England, Irland og fik mod på at søge endnu længere væk.
Vikingerne var i sagens natur ikke udstyret med et særligt volds- og erobringsgen fra naturens side. De udviklede landbrug og drev handel med omkringliggende områder og stammer. Det var levevilkårene i Skandinavien, der drev dem til at søge mod fjerne kyster og områder. Dertil kom, at et voldsomt vulkanudbrud var årsagen til, at høst slog fejl, så det blev mere end almindeligt vanskeligt at brødføde sine egne.
National Geographic lader en række eksperter, både skandinaviske, engelske og irske, reflektere over årsager til og strømninger bag vikingernes erobringstogter og udviklingen af deres krigerkultur. Vi hører blandt andet Søren Michael Sindbæk, der er professor ved Aarhus Universitet under afdelingen for Arkæologi og Kulturarvsstudier. Udtalelserne kommer blandt andet ind på, hvordan overtro og den skandinaviske tro på Odin, Thor og Valhalla kolliderede med den kristendom, der havde slået rod, hvor vikingerne kom frem.
I første omgang har vikingerne sejlet med fladbundede både, der skulle ros. Mange mand ved årerne og meget lidt plads til gods. Udlængslen fører til udvikling af både med køl i bunden og med sider, der derfra bliver bygget op med solige planker. Det førte selvfølgelig til både med en betydelig tyngde, men dertil kom udviklingen af sejl, der reducerede behovet for at ro.
Første afsnit af ”Vikings: The Rise and Fall” slår naturligt ned på overfaldet på Lindisfarne i 793. Et helligt sted og et velstående område, med adgang til betydelige ressourcer. Det lagde starten til omfattende plyndringstogter mod klostre op og ned af kysten, med plyndringen få år senere af Portmahomack i Skotland som et særligt brutalt eksempel.
Med tiden ændrer togterne karakter. I stedet for blot at plyndre og drage afsted med slaver bundfælder erkendelsen af, at områderne byder på nogle af de bedre levevilkår, som savnes hjemme. Så man begynder at slå sig ned.
”Vikings: The Rise and Fall” glimrer ved en fin balance mellem nutidens ekspert- og forskerudtalelser og dramatiserede begivenheder, fra både kamp og hverdag i vikingetiden. Der er i sagens natur i kraft af begrænsede skriftlige og troværdige kilder mulighed for fortolkning, men det gør blot beretningen om vikingerne mere spændende, dragende og fascinerende, når vikingerne og vikingetiden viser sig at være betydeligt mere komplekse størrelser end vi hidtil har gået og troet.
Efterfølgende afsnit beskriver udbredelsen af vikingernes magtterritorium så langt væk som Bagdad. En udbredelse, der nærmest naturligt – datidens infrastruktur taget i betragtning – må indebære udsigten til, at magten bryder sammen og vikingernes indflydelse fader ud.
- Titel: Vikings: The Rise and Fall
- Originaltitel: Vikings: The Rise and Fall
- Instruktør: Daniel Sharp
- Genre: Dokumentar
- Antal afsnit: 6
- Spilletid i alt: 4 timer 30 minutter
- Produktionsselskab: Dash Pictures, Night Train Media
- Produktionsår: 2022
- Release-dato: 28. august 2022
- Censur: –
- Anmeldt af: Carsten Skov
- Findes på: National Geographic TV
- Billeder: © National Geographic
Serie: (5,0 / 6) Billede: (4,0 / 6) Lyd: (4,0 / 6)