Uncharted

Vi har de senere år set flere eksempler på, hvordan en overgang mellem spil- og filmformatet kan se ud. I 2019 blev ”Pokemon Detective Pikachu” modtaget med overvejende positive reaktioner. Året efter præsterede ”Sonic the Hedgehog” (2020) til lignende succes taget i betragtning af udgivelsestidspunktet under corona-epidemien. Så kom ”Monster Hunter” (2020), ”Mortal Kombat” (2021) og så videre. I 2022 lægges ud med ”Uncharted”, som følger denne tradition.

Tom Holland spiller hovedrollen som den unge og kæphøje Nathan Drake, der sammen med den erfarne skattejæger Victor ”Sully” Sullivan (Mark Wahlberg) ryger ud i et vildt eventyr i jagten på Ferdinand Magellans formue, som ingen har set i 500 år. De er dog ikke de eneste, som leder efter den, og duo’en er derfor i kapløb med den spanske rigmand, Santiago Moncada (Antonio Banderas), som ser skatten som hans arveret.

En stor bekymring for mange fans, tror jeg, har været spørgsmålet: ”Kan Tom Holland portrættere den Nathan Drake, vi kender fra spillene?”. Jeg tror ikke svaret er så lige til. Det handler også i lige så høj grad om hvorvidt Tom Holland, formår at adskille Peter Parker (Spider-man) og Nathan Drake fra hinanden – Hollands to store hovedroller i 2022, som deler flere karaktertræk. Heldigvis kan vi nu bekræfte, at det ikke er skattejægeren Peter Parker, der render rundt på skærmen. Men er det Nathan Drake?

I det store hele kommer det an på i hvor høj grad seerne vælger at forbinde filmens univers med spillenes. Fans vil kunne genkende masser af sekvenser, arealer og elementer fra spillene, som har inspireret den handling, der udspiller sig i filmen. Der er dog aldrig tale om en én til én overførsel fra spil til film. Det er klogt valgt af producenterne. Det er ikke nødvendigvis vores Nathan Drake, men en version af Nathan Drake. Det samme kan siges om handlingen.

”Uncharted” er spækket med underholdende action. Den er munter, og den indeholder en masse sjove referencer for fans af spillene. Og så stikker den aldrig rigtigt dybere end dette. Filmens største minus er at den helt klart opfatter sig selv, som meget mere kompliceret end den er. ”Uncharted” er drevet af et generelt overfladisk plot, som ikke lader særligt meget være op til seerens fantasi. Gådeløsningen, som vi kender fra spillene, er helt fjernet, og filmen giver ikke udtryk for at tro på, at seeren kan så meget som at lægge 2+2 sammen. Det er en smule fornærmende, at man ikke har mere tiltro til publikum i 2022.

Når det er sagt, så tror jeg den bedste måde, jeg kan opsummere ”Uncharted” på er: ikke den bedste, men den kunne have været meget værre. Den følger i fodsporene fra tidligere videospil-film, vi har set. ”Uncharted” er letfordøjelig og underholdende, hvis man er glad for action. Det er en film, man kan slå hjernen fra til én fredag aften sammen med vennerne eller familien.

 • Titel: Uncharted
 • Original titel: Uncharted
 • Instruktør: Ruben Fleischer
 • Skuespillere: Tom Holland, Mark Wahlberg, Antonio Banderas, Sophia Ali, Tati Gabrielle
 • Genre: Action, Eventyr
 • Spilletid: 1 time 56 minutter
 • Produktionsselskab: Columbia Pictures, Arad Productions, Atlas Entertainment, PlayStation Productions
 • Produktionsår: 2021
 • Release-dato: 10. februar 2022
 • Censur: 11
 • Anmeldt af: Ellen Jespersen
 • Distributør: SF Studios
 • Billeder: © SF Studios
Film:4 out of 6 stars (4 / 6)
Billede:4 out of 6 stars (4 / 6)
Lyd:4 out of 6 stars (4 / 6)