The Great Escaper

Der er på flere led noget både enkelt og smukt over ”The Great Escaper”. En film, der på den ene side fortæller den virkelige historie om Bernie Jordan, der stikker af fra sit plejehjem for at deltage i fejringen af 70-året for D-dag, landgangen i Normandiet. På den anden side bliver 2 fremragende engelske bragt sammen i fornemt samspil som Bernie og hans kone, Irene.

Med et enkelt bogstavs forskel, referer filmens titel til ”The Great Escape”, en krigsfilm fra 1963, med blandt andet Steve McQueen, James Garner og James Coburn på rollelisten. Og 2. verdenskrig er da også referencepunkt for Bernie. Plejehjemmets personale har godt nok forsøgt at hjælpe ham til at komme med på en grupperejse til Normandiet, men forgæves. Derfor sætter Bernie sig for at benytte sig, hvad man med god vilje kan kalde et ’ubevogtet øjeblik’ til at liste afsted med sin rollator og en beskeden kontantbeholdning.

Bernies kone bor også på plejehjemmet og hun har efter godt 70 års samliv med Bernie fundet ud af, hvornår det kan nytte at komme med indvendinger mod Bernies påfund – og hvornår ikke. Hun gør tilmed sit bedste for at holde personalet omkring sig hen i uvidenhed med hensyn til, hvor Bernie er.

Han er faktisk kommet godt afsted med en færge, der bringer mange veteraner til Frankrig. Blandt dem slår Bernie følge med Arthur, en veteran fra Royal Air Force. Et par skrøbelige ældre herrer, som har stor nytte af deres fælles refleksion over begivenhederne under krigen og den tid, der er gået siden. Arthur skaffer ligefrem en VIP-billet til minde-ceremonien til Bernie, som Arthur udtrykker det: Den bedste plads lige bag Barack Obama.

Bernie er jo taget afsted helt på egen hånd, så han er glad for, at han kan følges med Arthur til Bayeux, hvor de har hver deres grund til at besøge en britisk militærkirkegård. Med tiden siden D-dag følger i Bernies og Arthurs tilfælde en mildhed over for Tyskland, tyskere og tyske forhold. Det kommer ikke mindst til udtryk, hvor de støder på en gruppe tyske veteraner, der også er kommet til Normandiet for at deltage i fejringen af 70-året. En varm situation, hvor veteraner fra hver sin side føler og viser respekt for hinanden. Bernie forærer således sin egen og Arthurs billet til minde-ceremoni til tyskerne.

Hjemme på plejehjemmet går det så småt op for personalet, hvor Bernie er og der bliver sat det helt store apparat i gang for at finde ham. Det bliver en stor historie, både på TV og på diverse avisers forsider, hvilket selvfølgelig ikke er til Bernies udtalte begejstring.

”The Great Escaper” er som nævnt en fornem og smuk historie i sig selv. Der er tilsvarende noget smukt og enkelt over de 2 hovedroller. Bernie bliver fornemt spillet af Michael Caine, der selv var 89, da filmen blev indspillet og rollen som hans kone, Irene, bliver udfyldt med stort nærvær og syrligt lune af Glenda Jackson, der var 88. Det blev hendes sidste film, da hun døde 15. juni 2023. Alt i alt et sjældent samspil af 2 skuespillere, der ikke bare spiller deres figurer, men ligefrem ’tager dem på’.

Uanset om du har Viaplay i dit udvalg af TV- og streaming-kanaler, så skal man betale 59 kroner for at leje ”The Great Escaper”. De penge er til gengæld givet rigtigt godt ud.

 • Titel: The Great Escaper
 • Original titel: The Great Escaper 
 • Instruktør: Oliver Parker
 • Skuespillere: Michael Caine, Glenda Jackson, John Standing, Wolf Kahler, Carlyss Peer
 • Genre: Drama
 • Spilletid: 1 timer 36 minutter
 • Produktionsselskab: Ecosse Film, BBC Film
 • Produktionsår: 2022
 • Release-dato: 6. oktober 2023
 • Censur: –
 • Anmeldt af: Carsten Skov
 • Findes på: Viaplay – Lejefilm
 • Billeder: © Viaplay
Film:5 out of 6 stars (5,0 / 6)
Billede:5 out of 6 stars (5,0 / 6)
Lyd:4 out of 6 stars (4,0 / 6)