Hvad er det, der driver en intens historie? Kan man navigere uden om slagsmål, biljagter, ordrige retssalsdramaer, ja drama i det hele taget? Kan man forestille sig en historie, en TV-serie, hvor der i denne klassiske forstand ikke sker noget? Og så tilmed en historie, der er henlagt til det ortodokse jødiske samfund i Jerusalem? Ja – og hvor er resultatet i ”Shtisel” dog lunt og vedkommende med stor følelsesmæssig spændvidde og ikke mindst med diskrete og stilfærdige virkemidler.
I centrum for historien står Akiva, med kælenavnet Kive. Gennem de første 2 sæsoner kæmpede han på den ene side en brav kamp for at finde kærligheden og på den anden side trængte hans kunstneriske ambitioner som maler sig på og dermed udsigt til stor økonomisk usikkerhed. Akiva har mistet sin mor og bor i perioder hjemme hos sin far, Shulem. Denne har sine egne udfordringer som leder af en Cheder – en Torah-skole – hvor han i vrede har langet en elev en lussing, hvorefter bestyrelsen vil tvinge Shulem på pension. Shulem er imidlertid ikke helt nem at slippe af med.
Ved starten af 3. sæson arbejder Kive på en serie portrætter af sin kone, som han fører lange samtaler med. Samtaler, der går på at konen siger, at Kive da skal sælge nogle af billederne for at få råd til husleje. Der bliver arrangeret en udstilling. Billederne opnår stor anerkendelse, men det viser sig, at Kives samtaler med konen alene foregår i hans tanker, da hun er død noget tid forinden, så Kive står faktisk tilbage med en lille datter.
Jødisk liv
”Shtisel” kommer vidt omkring i beskrivelse af et jødisk ortodokst liv. Tro ikke, at det er knugende, tungt eller tørt beskrevet. Nej, tværtimod, men du vil sikkert opleve mange besynderlige leveregler og traditioner i beskrivelsen af det ortodokse jødiske samfund. Der er masser af lune og drama, selv om virkemidlerne er diskrete og stilfærdige. Der er den unge kvinde, Ruchama, som vil sætte sit liv på spil, hvis hun bliver gravid, hvorfor hendes lige så unge mand opsøger en rabbiner for at få afklaret, om det ligger inden for Halachah – jødisk lov – at benytte sig af en surrogatmor. Der er den unge mand, som nødtvungent tager afsted på en date, som forældrene har arrangeret, da han så småt er ved komme i den giftefærdige alder. Resultatet er, at han møder og falder i snak med en kvinde, blot er det den forkerte, selv om hun hedder det samme som den forældrearrangerede date.
Endelig har 3. sæson som omdrejningspunkt, om Kive så småt kan se fremad, blive afklaret med kærlighedsliv og gi’ slip på mindet om sin kone. Han får faktisk solgt 3 billeder på den omtalte udstilling, men han får kolde fødder. Mindet om og samvittigheden over for konen er stadig stærkt. Derfor prøver at han at købe billederne tilbage, men den kvindelige leder af den fond, som har købt billederne, vil ikke lade handelen gå tilbage. Og derfra udvikler – eller rettere indvikler – handlingen sig gennem sæsonens i alt 9 afsnit.
Cast og stemning
Der er et prisværdigt stille tempo over historien og en fornem sans for at lade omgivelserne ’tale’ i billeder. Skuespillerne er perfekt castet, så man i lange stræk har fornemmelsen af blot at være tilskuer til personernes virkelige liv. Kive er ramt så præcist, at man kan sine steder kunne have lyst til at tage fat i ham og ruske ham, når han bliver for vægelsindet. Eller kramme Ruchama, når hun som altid med resignation når frem til en afklaring af, at hun med stor sansynlighed ikke vil kunne få børn selv. Ruchama bliver i øvrigt spillet blændende af Shira Haas, der fik sit helt store gennembrud med hovedrollen i Netflix-serien ”Unorthodox”.
”Shtisel” er en sjældent nærværende og hjertevarm oplevelse. Har du ikke set de 2 første sæsoner, så har du så meget mere at glæde dig til.
- Original Titel: Shtisel – Sæson 3
- Instruktør: Alon Zingman
- Skuespillere: Doval’e Glickman, Michael Aloni, Neta Riskin, Shira Haas, Zohar Shtrauss
- Genre: Drama
- Spilletid: 6 timer 45 minutter
- Udgiver: yes (Hebraisk), D.B.S. Satellite Services
- Produktionsår: 2020
- Anmeldt af: Carsten Skov
- Release:
- Se mere på IMDb
- Billede copyright: Netflix
Film: | (6,0 / 6) |
Billede: | (6,0 / 6) |
Lyd: | (5,0 / 6) |