Musicals for enhver smag – Del 1

Hvis man har brug for en mere finurlig filmoplevelse, der skaber lidt mere liv i hverdagen, så er musicals det helt rette valg. For mange skaber genren dog en dårlig smag i munden, når karakterer pludselig bryder ud i velkoreograferet dans og sang, men med så mange undergenrer, kan det være, at man blot ikke har fundet den helt rette glassko. Derfor præsenterer jeg nu en række undergenrer i musicals og nogle af deres bedste eksempler, for at skabe et mere overskueligt blik, for hvilke man skal vælge til sin næste filmaften.

Broadway Musicals

Mange af de mest elskede musicalfilm begyndte først på den store scene med imponerende teatereffekter og strålende livepræstationer fra sangere, dansere og musikere. Udfordringen blev så at overføre disse oplevelser til filmmediet, men udover helt fejlslagne eksempler, så som ”Cats” (2019), så findes der talrige succeser.

The Phantom of the Opera (2004)
Joel Schumacher har haft sine op- og nedture gennem sin respektive karriere, men hans filmatisering om det morderiske operaspøgelse, der i skjul har været betaget af en ung sangerinde i mange år, var heldigvis en solid optur. Filmen byder på skønne kulisser, smukke kostumer og stærke sangpræstationer, der dog ikke er af samme niveau som dens broadway-versioner, men stadig nok til at gøre soundtracket købeværdigt.

West Side Story (1961/2021)
Hvis man elsker musicals pga. deres imponerende koreografi, så bør man tage et kig på filmatiseringen af ”West Side Story” fra 1961. Hvis man derimod foretrækker, når deres højdepunkt er i en betagende kærlighedshistorie, der f.eks. omhandler to unge fra hver af deres gadebande, så bør man se Steven Spielbergs version fra 2021. I sidste ende bør man faktisk se dem begge.

The Wizard of Oz (1939)
Den ældste broadway musical på denne liste. ”The Wizard of Oz” blev først vist på scenen i 1902 og var baseret på romanen af samme navn, men ikke overraskende, blev dens filmatisering langt mere ikonisk. ”The Wizard of Oz” er den første spillefilm, der gjorde brug af technicolor, så når Dorothy sammen med sin hund Toto træder ind i det magiske land fyldt med hyggelige sang og farvelige karakterer, kan man samtidig overvære, hvordan Hollywood selv træder ind i en ny æra af filmmagi.

Jukebox Musicals

Normalt bliver sangene til en musical skrevet sammen med værket, men med såkaldte Jukebox-musicals gør filmene brug af covers af allerede eksisterende sange, for at fortælle deres egne historier.

Mamma Mia!
Hvis man som mange ikke kan få nok af det svenske band, ABBA, skal man ikke lede længere end med dets musical navngivet efter et af deres mest elskede sange: ”Mamma Mia!”. Filmen finder sted på en idyllisk, græsk ø, hvor en ung kvinde vil finde frem til, hvem hendes far er, ved at invitere tre af sin mors forrige elskere til sit bryllup. Nok kæmper særligt tidligere James Bond skuespiller, Pierce Brosnan, og svenske Stellan Skarsgård med at ramme de nødvendige toner, men filmens charmerende præstationer gør mere end op for det.

Moulin Rouge
Ewan McGregor og Nicole Kidman er hovedpersonerne i denne festrige musical om en poet ved navn Christian, der begiver sig ind Paris’ skandaløse cabaret, Moulin Rogue, for at hjælpe dets kunstnere med at fuldende et teaterstykke. Her forelsker Christian sig i den eftertragtede performer, Satine, men en mulig romance bliver mødt med katastrofal modgang. Fra David Bowie, til Elton John og endda Christina Aguilera, er der fyldt med både bombastiske og emotionelle covers i denne hektiske og festlige film.

Singin’ in the Rain
Selvom filmen udkom før jukebox-undergenren overhovedet eksisterende, så er denne elskede klassiker faktisk skabt med en samling af allerede eksisterende MGM sange, der hovedsageligt udkom i år 1929-1939. Kun to sange i filmen er helt originale, men at man ikke lægger mærke til det, er et vidnesbyrd om hvor godt et håndværk denne charmerende fortælling om Hollywoods overgang til talefilm er.

Feel-good Musicals

Når man snakker om Singin’ in the Rain, burde man også nævne andre musicals, der skaber glæde selv på den mørkeste regnvejrsdag. Det er film, hvor man ikke skal frygte en sørgelig slutning, men bare lade sig flyde med i deres hyggelig sø af fængende sange og elskværdige karakterer.

The Sound of Music
Vinderen af 1965’s Oscar for bedste film, ”The Sound of Music” er en munter fortælling om en tidligere nonne, der får en stilling som guvernante hos den ringe enkemand, Baron Von Trapp og hans syv børn. Med sine erfaringer fra klostret vil hun gennem sang og musik opdrage børnene, samtidig med at hun forsøger at bryde igennem baronens hårde skal. Med en spilletid på næsten tre timer, er filmen lige til den lange side, men til trods for dette, samt at den finder sted lige inden 2. verdenskrigs begyndelse, så garanterer filmen for at man alligevel kommer ud på den anden side rørt og smilende.

Grease
Med et soundtrack vi stadig spiller til de fleste fester i dag, så er Grease et af de mest højtelskede musicals i moderne tid. Den hårdføre ”greaser”, Danny, spillet af John Travolta, og den australske Sandy, spillet af Olivia Newton-John, udvikler en sommerromance, der desværre går fra hinanden, men dette får de med stor besvær mulighed for at opbygge igen, når de indser, at de går på samme skole. Med en festlig blanding af rock- og popsange i stil med 50-60’ernes rock ’n roll-periode, er ”Grease” en sjov og charmerende ungdomsmusical, der kan sætte ild til det mest kedelige dansegulv.

Fortryllet (Enchanted)
I en animationsverden skal prinsesse Giselle giftes med Prins Edward efter at de, i stil med de klassiske Disney-film, forelskede sig ved første blik. Brylluppet bliver dog afbrudt af den onde dronning, der forviser Giselle til moderne dags Manhattan, hvor hendes eventyrslogik går i klemme med virkeligheden. ”Fortryllet” er en meget undervurderet perle af en musical, der blander både 2D animation med live-action på en sjov og kreativ måde. Amy Adams som den uskyldige Giselle og James Marsden som den lidt tungnemme prins er vidunderligt charmerende i denne film, der laver sjov med de traditionelle eventyrsfortællinger.

Mørke Musicals

På den helt anden side af skalaen findes der også de mørke musicals, hvis man ikke er i humør til det fine og traditionelt romantiske. I stedet byder disse film på grumme fortællinger, blod, og mord, men stadig i et univers, hvor karaktererne udtrykker sig gennem velkoreograferet sang og dans.

Sweeny Todd: Den Djævelske Barber fra Fleet Street
Instruktør Tim Burton var ikke ukendt med musicals, da han tog sig af denne fortælling om en morderisk barber, spillet af Johnny Depp, der vender tilbage til sin hjemby i London for at få hævn for sin kones død. Tidligere har Burton stået bag musicals så som ”Charlie og Chokolade-fabrikken”, samt den animerende ”Corpse Bride”, men dette er uden tvivl Burtons mørkeste. Med temaer så som kannibalisme, forbudte lyster og galskab, skaber Todd skræk og rædsel i de grumme gyder, mens han arisk synger om sin endeløse hævntørst.

Repo! The Genetic Opera
En pandemi hærger verden i år 2056, og en ny forretning ved navn GeneCO er dermed blevet skabt, for at de ramte borgere hurtigt kan modtage organtransplantationer. Hagen ved dette er dog, at hvis man ikke kan betale for operationen efterfølgende, vil man blive opsøgt af forretningens lejesoldater, der tager organet tilbage med døden til følge. Denne gotiske rockopera, skabt af instruktøren bag ”Saw” 2-4, er en unik og grusom, men også komisk oplevelse med skuespillere så som gyserikonet Bill Mosely, samt Paris Hilton.

Little Shop of Horrors (1986)
Vi fortsætter overgangen til det mere komiske med ”Little Shop of Horrors”, hvor en lille, døende blomsterbutik får nyt liv, når en usædvanlig, kødædende plante bliver udstillet. Butiksarbejderen, Seymour, kommer til at prikke sig på en torn, hvortil planten ved navn Audrey II kommer til live af hans blod. Sammen med butikkens popularitet vokser Audrey II sig større, men dette gør dens blodtørst også, og til sidst opfodrer den Seymour til at fodre den med mennesker. Trods det makabre plot, er ”Little Shop of Horrors” en charmerende fornøjelse af en musical, der byder på fængende sange og fjollede præstationer fra bl.a. Rick Moranis fra ”Ghostbusters” og Steve Martin.

Billeder: © Paramount Pictures – Warner Bros. – Twisted Pictures.