Hijack

Åh nej. En hel serie med endnu en variation over en flykapring. Hvor langt tid skal man dog bruge til at udpensle dramaet? Serien ”Hijack” viser heldigvis med al ønskelig tydelighed, at 7 afsnit af omkring 50 minutters på ingen måde er en unødigt langstrakt affære.

Idris Elba spiller Sam Nelson, der er på vej ombord i et fly fra Dubai til London. Et fornemt smykke til konen er en del af hans bagage. Omkring finder par, familier og solo-rejsende vej gennem check-in og frem til deres pladser. Sam arbejder forhandler i forretningsmæssige anliggender, specielt dem, der er i en eller anden kritisk fase.

Sams forhandlings- og iagttagelsesevner kommer snart til ’gavn’, da flyet bliver kapret. Vinduerne bliver dækket til, passagererne bliver beordret til at sidde fastspændt på deres pladser, alle mobiltelefoner bliver samlet ind og piloterne bliver beordret til at afbryde al kommunikation med kontroltårne og myndigheder på jorden. Tilsyneladende usammenhængende omstændigheder på jorden tegner hurtigt konturerne af en operation, der er grundigt gennemtænkt og forberedt.

Den ’hjælp’ kaprerne har fået til at komme ombord har været alt andet end frivillig. Gidseltagning og drab har gjort det muligt at få kaprerne og deres våben ombord. På jorden får flight control i London dog hurtigt en fornemmelse af, at der er noget ravruskende galt med K-29 fra Dubai. Uroen breder sig regeringsplan, både på destinationen i London og i de lande, som det ikke-kommunikerende fly passerer på vejen. Det vil være synd at afsløre kaprernes egentlige motiv eller om flyet når sikkert frem til landing i London. Blot kan man roligt sige, at spændingen bliver holdt effektivt ved lige frem til rulleteksterne efter filmens slutning.

Anspændtheden på jorden griber om sig og den forplanter sig i udtalt grad ud til pladserne foran TV-skærmen. ”Hijack” er filmet med excellent udnyttelse af det alt andet lige snævre rum ombord på flyet. Det fortælletekniske skelet kan minde om ”24 timer”, serien med Kiefer Sutherland i rollen antiterror-agenten Jack Bauer. I hver sæson bliver historien fortalt i noget, der ligner realtid over 24 afsnit. ”Hijack” er ’kun’ på 7 afsnit, men fungerer i princippet på samme måde.

Stemningen blandt passagererne udvikler sig naturligvis stadigt mere intenst efterhånden som det går op for dem, hvad der sker og efterhånden som London nærmer sig. Idris Elba spiller den bekymrede men også stærkt handlingsorienterede forhandler og omkring ham er der et bredt galleri af rammende castede typer blandt passagererne.

Det fortælletekniske skelet kan minde om ”24 timer”, serien med Kiefer Sutherland i rollen antiterror-agenten Jack Bauer. I hver sæson bliver historien fortalt i noget, der ligner realtid over 24 afsnit. ”Hijack” er ’kun’ på 7 afsnit, men fungerer i princippet på samme måde. Spændingsniveauet holdes i hele forløbet på neglebider-niveau. For hvert lille skridt eller lyspunkt, som Sam opnår eller bare øjner, synes kaprerne og deres medsammensvorne på landjorden hele tiden at være et skridt foran. Alt i alt en stærkt anbefalelsesværdig spændings-serie.

 • Titel: Hijack
 • Originaltitel: Hijack
 • Instruktør: Jim Field, Mo Ali
 • Skuespillere: Idris Elba, Neil Maskell, Max Beeley, Ben Miles, Kaisa Hammarlund
 • Genre: Drama, Thriller
 • Antal afsnit: 7
 • Spilletid i alt: ca. 5 timer 40 minutter
 • Produktionsselskab: 60Forty Films, Green Door Pictures, Idiotlamp Productions
 • Produktionsår: 2023
 • Release-dato: 28. juni 2023
 • Censur: 16 (Tyskland)
 • Anmeldt af: Carsten Skov
 • Findes på: AppleTV+
 • Billeder: © AppleTV+
Serie:6 out of 6 stars (6 / 6)
Billede:5 out of 6 stars (5 / 6)
Lyd:4 out of 6 stars (4 / 6)