Om filmen
Omgivet af luksus og rigdom finder den høflige Prins Akeem, den forfinede arving til Afrikas velstående kongerige Zamunda, modet til at afvise et arrangeret ægteskabsforslag på sin 21-års fødselsdag. Besluttet på at finde ægte kærlighed rejser den unge Prins Akeem til den mærkelige urbane jungle i New York Citys bydel Queens. For at skjule sin kongelige herkomst må Prins Akeem og hans trofaste tjener Semmi udgive sig for at være ydmyge udvekslingsstuderende, mens de gør deres bedste for at blande sig med deres naboer. Men mere end noget andet i verden, længes den ædle ungkarl efter at blive elsket for den, han er, og ikke for sin titel. Er Prins Akeem bestemt til at finde sin sjæleven i Amerikas travle New York?
Facts
- Efter makeup og kostume blev påført til den jødiske karakter Saul, ville Eddie Murphy teste makeuppen og kostumet. Han tog en golfvogn og kørte rundt mellem forskellige afdelinger på Paramount Studios. Han steg ud af vognen og sagde med sin normale stemme: “Hej, jeg er Eddie Murphy.” Ingen troede på ham.
- Dette var første gang, Eddie Murphy spillede flere karakterer i samme film, inspireret af Peter Sellers, der gjorde det samme i “Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb” (1964). Dette blev et kendetegn for Murphy.
- Cuba Gooding Jr. optog en scene, hvor hans karakter (drengen, der får en klipning) fortæller Clarence, at han ikke har penge til at betale for sin klipning. Clarence svarer ved at barbere en skaldet plet i drengens hår. Til Goodings skuffelse blev scenen dog slettet.
- De hjemløse mænd, der modtager penge fra Prins Akeem (Eddie Murphy), er Duke-brødrene (Ralph Bellamy og Don Ameche) fra “Trading Places” (1983) (også instrueret af John Landis). I den film var Billy Ray Valentine (Murphy) ansvarlig for, at Duke-brødrene mistede deres formue. Duke-brødrenes tema fra den film kan høres i baggrunden. Landis kunne tilsyneladende ikke lide ideen, fordi det ville være for selvrefererende, selvom han er kendt for at bryde den fjerde væg i sine film. Dette førte til en konflikt med producer George Folsey Jr., indtil Eddie Murphy besluttede, at det var en fantastisk idé.
- Navnet på det fiktive afrikanske land, hovedpersonerne kommer fra, er “Zamunda”. Dette navn blev taget fra en Richard Pryor-rutine, hvor han refererede til en fiktiv afrikansk stamme med samme navn. Forfatterne havde oprindeligt kaldt det “Zmuda”, men instruktøren John Landis ændrede det til Zamunda.
- John Amos, hvis karakter Cleo McDowell skamløst kopierer McDonald’s, havde en lang historie med McDonald’s i virkeligheden. På et tidspunkt arbejdede Amos på den første McDonald’s-restaurant i Canada, og han medvirkede også i en berømt sang-og-dans McDonald’s-reklame i 1971 (“Grab a Bucket and Mop”). Scenen, hvor Cleo stirrer mærkeligt på Prins Akeem, da han forsøger at bruge en spand og moppe, er en intern joke, der henviser til denne reklame.
- Størstedelen af dansen, der blev udført af de kongelige dansere, før prins Akeems kommende dronning blev præsenteret, er en hurtigere version af dansen fra “Michael Jackson: Thriller” (1983).
- Selvom John Landis og Eddie Murphy havde været venner, siden de arbejdede sammen på “Trading Places” (1983), kom de ikke godt ud af det under denne film. Rapporter varierer, men de fleste er enige om, at der var spændinger på grund af tidligere uoverensstemmelser (Landis var angiveligt stadig såret over, at Murphy ikke støttede ham efter en dødelig ulykke under optagelserne af “Twilight Zone: The Movie” (1983)), og Murphy svor, at han aldrig ville arbejde med Landis igen. De to forsonede sig dog senere, og Murphy bad personligt Landis om at instruere “Beverly Hills Cop III” (1994).
- Alle karaktererne i barbersalonen, inklusive den jødiske mand, blev spillet af Eddie Murphy, Arsenio Hall, Clint Smith og Cuba Gooding Jr.
- I 2015 afslørede John Landis, at selvom han kunne lide “Coming to America”, syntes han, at filmen var langsom, og han bad Paramount om at lade ham producere en instruktørudgave til Blu-ray-udgaven, som ville forkorte filmen for at forbedre tempoet. Paramount nægtede, fordi den oprindelige film var for succesfuld.
- (Cirka 34 minutter inde i filmen) Sangen “I Got It”, der spiller i baggrunden, da Semmi (Arsenio Hall) og Prins Akeem (Eddie Murphy) går ind i klubben, blev sunget af Eddie selv.
- Da Kong Jaffe Joffer (James Earl Jones) kommer for at lede efter sin søn Prins Akeem på McDowell’s restaurant, er hans replik “No. Do not alert him to my presence. I shall deal with him myself” en hyldest til Darth Vader (som Jones giver stemme til), der i “Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi” (1983) har en lignende replik: “No. Leave them to me. I will deal with them myself”. I “Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back” (1980) dræber Vader (Jones) en admiral for en fejl og siger: “They have been alerted to your presence.”
- Paula Abdul koreograferede den afrikanske dansesekvens i denne film. Den måtte optages kun til en trommesolo, fordi komponisten Nile Rodgers endnu ikke havde færdiggjort musikken. Fordi danserne hele tiden gled, blev gulvet sprayet med klæbemiddel, og det tog en hel dag at filme dansen.
- John Amos snublede faktisk, da han løb op ad trappen for at åbne døren, og det blev beholdt, fordi det var for sjovt.
- Eddie Murphy og Arsenio Hall spillede flere karakterer, hvilket krævede “tre til fire timers makeup-sessioner” for deres forskellige cameo-roller. Under forproduktionen lavede makeup-kunstner Rick Baker “livsafstøbninger” af skuespillernes ansigter og konstruerede derefter lerskulpturer, som han støbte skumgummi-apparater ud fra, som skuespillerne bar, samt håndvævede hår-, øjenbryns- og overskægstykker. Over 500 kostumer blev designet af Deborah Nadoolman, som blev inspireret af modeverdenens “New Look” fra begyndelsen af 1950’erne, skabt af modedesigneren Christian Dior, samt dagligdags stil fra Elfenbenskysten, Gambia og Senegal. Smykkerne blev skabt af Katherine Post, en kostumesmykkekunstner i Thailand. Til designet af Zamundas kongelige palads fandt John Landis inspiration i Englands Brighton Pavilion og Henri Rousseaus junglemalerier fra det 19. århundrede.
- Efterfølgeren, “Coming 2 America” (2021), blev annonceret i 2019, 31 år efter udgivelsen af den oprindelige film.
- Prins Akeem fejrer sin 21-års fødselsdag i filmen. Eddie Murphy var 27, da filmen blev lavet.
- Arbejdstitlen på denne film var “The Quest”, men den blev heldigvis ændret.
- Shari Headley blev valgt blandt over 1000 kandidater til rollen som Lisa.
- Filmen inkluderer 4 Oscar-nominerede: Eddie Murphy, James Earl Jones, Samuel L. Jackson og Ralph Bellamy; og 2 Oscar-vindere: Cuba Gooding Jr. og Don Ameche.
- “Coming to America” er en af Eddie Murphys yndlingsfilm, han har medvirket i.
- Titel (DK): Coming to America.
- Originaltitel: Coming to America.
- Instruktør: John Landis.
- Manus: Eddie Murphy, David Sheffield, Barry W. Blaustein.
- Musik: Nile Rodgers.
- Skuespillere: Eddie Murphy, Paul Bates, James Earl Jones, Madge Sinclair, Arsenio Hall, Cuba Gooding Jr., Samuel L. Jackson, John Amos, Shari Headley m. fl.
- Genre: Komedie, romantisk komedie.
- Aldersgrænse: 18+.
- Spilletid: 1 time og 57 min.
- Produktionsår: 1988.
- IMDb Rating: 7.1 / 10 – baseret på 227.000+ IMDb bruger afstemninger.
- IMDb: Coming to America
Vi skriver facts om ALLE film og tegnefilm fra alle årtier. Lige fra klassiker, blockbuster film, kult film og til mindre kendte film. Vi vil gerne hele vejen rundt, så godt som det kan lade sig gøre. Vi gør dette ud af stor passion og for at bringe liv til film og tegnefilm, som du måske har glemt, men genopdager igen.
OBS! Vi tager forbehold for stavefejl og tastefejl.
Kilde: IMDb / Billeder: © Paramount Pictures