Den gode spion

Det er ofte den udvendige historie, der driver en spion-historie. Hemmelighedsfulde møder i dunkle omgivelser tilsat biljagter, skyderi og andre dramatiske virkemidler. ”Den gode spion” bevæger sig nok et stykke ud af dén vej, men der er i høj grad fokus på den nære karakterbeskrivelse. Og det selv om den politiske og historiske sammenhæng fra den virkelige verden er nok så dramatisk.

Greville Wynne er sælger og som sådan udfolder hans liv sig jævnt og så langt fra de højeste politiske og/eller militære cirkler. Det, der imidlertid gør ham interessant, er hans forretningsrejser i Østeuropa. MI6 og CIA ser derfor et potentiale i Wynne med hensyn til få en mand, der ikke er kendt af KGB, til at rejse til Sovjetunionen for at smugle hemmelige informationer ud til vesten.

Den politiske sammenhæng er nok så dramatisk. Khrusjtjov, der kom til magten efter Stalin, er i færd med at opbygge en atomslagstyrke, der kan matche og gerne overgå vesten. Et led i disse bestræbelser er at placere atombevæbnede missiler på Cuba. En højtstående sovjetisk efterretningsofficer, Oleg Penkovsky, er dybt betænkelig ved projektet og begynder at lade informationer om det sive til vesten. En intension, der i høj grad sætter hans liv på spil, selv om man forsøger at jage en skræk i livet på Penkovsky ved at lade ham og andre fra hierarkiet overvære henrettelsen af en spionageanklaget på første parket.

Det går snart op for MI6 og CIA, at der er stærkt brug for en agent, der kan bidrage til at informationer fortsat vil flyde og her kommer Greville Wynne ind i billedet. Der opstår en relation mellem de to, som bedre betegnes som venskab end som ’bare’ en forretningsforbindelse.

Historien er som antydet baseret på virkelige begivenheder og som sådan byder udviklingen i og kulminationen på plottet ikke på store overraskelser. Til gengæld ser man intenst spil af Benedict Cumberbatch, kendt fra TV-serien ”Sherlock” og filmen ”The Imitation Game”, i rollen som Greville Wynne. En ganske jævn figur med en jævn karriere og ægteskabelige udfordringer efter utroskab, der i starten kun modvilligt lader sig trække ind i efterretningsopgaven. Georgieren Merab Ninidze udfylder tilsvarende stærkt rollen som Oleg Penkovsky, om end denne figurs styrke ligger i at være tilknappet og have ét ansigt over for sine officielle omgivelser og et andet over for sin kone, sin datter – og Greville Wynne.

Hvor langt kan Wynne og Penkovsky gå? Hvornår er det sidste chance for at hjælpe Penkovsky med at flygte fra Sovjetunionen? Spørgsmålene vil som allerede anført være besvaret – i hvert fald for den historieinteresserede biografgænger – inden man ser filmen. Det forhindrer dog ikke instruktøren Dominic Cooke i med et højt spændingsniveau at komme tæt på hovedpersonerne i historien. Tidsbilledet af England og Sovjetunionen i starten af 60’erne – om end sidstnævnte lokation er filmet i Prag – er desuden tegnet tidstypisk trist og gråt, så er det visuelle helhedsindtryk er aldeles overbevisende.

 • Titel: Den gode spion
 • Original titel: The Courier
 • Instruktør: Dominic Cooke
 • Skuespillere: Benedict Cumberbatch, Merab Ninidze, Rachel Brosnahan, Anton Lesser, Angus Wright
 • Genre: Drama, Thriller
 • Spilletid: 1 time 52 minutter
 • Produktionsselskab: 42, FilmNation Entertainment, SunnyMarch
 • Produktionsår: 2020
 • Release-dato: 21. marts 2021
 • Censur: 11 år
 • Anmeldt af: Carsten Skov
 • Distributør: Scanbox
 • Billeder: © Scanbox

Film:4 out of 6 stars (4,0 / 6)
Billede:5 out of 6 stars (5,0 / 6)
Lyd:4 out of 6 stars (4,0 / 6)