A Gentleman in Moscow

Der har været mange måder at sætte historie og billeder på de menneskelige ofre på kort såvel længere sigt som følge af den russiske revolution. Det kan gøres med en actionpræget tilgang, med en skarpt skåret men også udvendig fremstilling af hvem, der er ’de gode’ og ’de onde’. Det kan også gøres ved at lægge voldsom dramatik til side og i stedet fortælle historien med underfundig humor og gribende personbeskrivelse.

Amon Towles fortalte i romanform om ”A Gentleman in Moscow” og nu kan man se filmatiseringen på SkyShowtime. Alexander Ilyich Rostov er en russisk aristokrat, der har trodset advarslerne fra sin beskendtskabskreds og er vendt tilbage til Rusland efter revolutionen.

Han undgår den yderste straf – døden – ved den bolsjevikiske domstol men bliver i stedet dømt til livslangt ophold på Hotel Metropol. Han må ikke sætte ben uden for hotellet. Han bliver sat ud af sin hidtidige luksussuite og forvist til et usselt kammer, men kan fortsat nyde godt af maden fra hotellets udsøgte køkken og vinen fra dets udsøgte vinkælder. På et tidspunkt må han gribe til protest, da den bolsjevikiske hoteldirektør dekreterer, at etiketterne skal pilles af vinflaskerne, så man nøjes med at vælge mellem rød og hvid, uden snobberiet i at forholde sig til oprindelsesland, druer, dyrkningsområder, årstal osv.

Hvorfor nu denne blødsødenhed over for Alexander? Jo, det er styrets forventning – gennem styringsofficeren Osip Glebnikov – at Alexander rapporterer om personer, aktiviteter og udtalelser blandt gæster og personale. Osip er til at begynde med en urokkelig apparatjik, men tør med tiden op. Han har således et fortroligt ønske om, at Alexander kan lære ham at læse og ikke mindst reflektere over de værker han læser.

Alexander står på ingen måde uden kontakt til andre mennesker. Der opstår således et venskab med Nina. En lille pige, som uvist af hvilke årsager også opholder sig på Hotel Metropol. Et venskab, der i stort omfang går på dels at lege og dels at fokusere på takt, tone og ordentlig opførsel. Nina bliver overdraget til systemet institutioner, men dukker op sammen med en kæreste, inden hun drager videre til Donetsk for at tage del i et af Stalin-æraens monumentale byggeprojekter.

En flirt med filmstjernen Anna Urbanova er i starten et bekvemt tidsfordriv, men det udvikler sig med årene til stor kærlighed og gensidig forståelse, blandt andet om, hvordan man undgår at blive hængt op på systemkritiske synspunkter. På den måde bliver afgørende punkter i Sovjetunionens historie en del af baggrundsstoffet for Alexanders tvangsophold på Hotel Metropol, fra tiden umiddelbart efter revolutionen frem til de første år efter Stalins død i marts 1953.

Historien udfolder sig med et omfattende persongalleri. Gæster, personale og diverse myndighedspersoner, blandt andet fra NKVD, forløberen for KGB. I centrum står Alexander, der ikke lader sig rokke i sit fokus på anstændighed og retsind. Han forstår at skabe relationer, der er med til at gøre opholdet på Metropol en smule mere tåleligt. Ewan McGregor udfylder rollen som Alexander med stor overbevisning, nuancering og en kølig, britisk værdighed over for vanviddet omkring ham. Rollen som Anna Urbanova udfyldes tilsvarende overbevisende af Mary Elizabeth Winstead, som faktisk i virkelighedens verden er gift med Ewan McGregor.

”A Gentleman in Moscow” kommer bredt omkring i udtryk. Fra underfundig humor over gribende følelser til udtalt terror. Og så er miljøet tegnet med udtalt sans for detaljer. Handlingsmæssigt er historien en tør affære, der vinder ved en vis historisk forhåndsviden. Samlet set dog en serie, der kan tale til og underholde et bredt publikum.

 • Titel: A Gentleman in Moscow
 • Originaltitel: A Gentleman in Moscow
 • Instruktør: Sam Miller, Sarah O’Gorman
 • Skuespillere: Ewan McGregor, Mary Elizabeth Winstead, Johnny Harris, Leah Harvey, John Heffernan
 • Genre: Drama, Thriller
 • Antal afsnit: 8
 • Spilletid i alt: cirka 6 timer 40 minutter
 • Produktionsselskab: Vanity Film & TV, Popcorn Storm, Moonriver
 • Produktionsår: 2023
 • Release-dato: 23. marts 2023
 • Censur: 14 (USA)
 • Anmeldt af: Carsten Skov
 • Findes på: SkyShowtime
 • Billeder: © SkyShowtime

Serie:4 out of 6 stars (4,0 / 6)
Billede:5 out of 6 stars (5,0 / 6)
Lyd:4 out of 6 stars (4,0 / 6)