”Mirani” er en smuk, sart og gribende fortælling om stræben efter selvværd og succes i livet. Ikke nødvendigvis for at omgive sig med værdifulde genstande, store ejendomme og dyre biler. Næh, der er mere tale om trangen til at se alment menneskelige drømme omsat til virkelighed.
Filmen følger en koreansk immigrantfamilie i 80’ernes USA, hvor Ronald Reagan er præsident. Jacob, familiens mandlige … ’overhoved’ har det svært med ikke at ha’ oplevet nævneværdig succes i livet. Han og konen har tjent til dagen og vejen i Californien ved at kønsbestemme kyllinger. En tjans, der stiller krav til fingerfærdighed – og ikke mindst hastighed. Jacob sætter sig for at rykke teltpælene op for at søge mod Arkansas. Dér har han besluttet, at familien skal bosætte sig i en husvogn på et stykke bar landbrugsjord.
I første omgang skal der stadig tjenes penge – og igen er det kønsbestemmelse af kyllinger på det lokale rugeri, der er løsningen. Samtidig arbejder Jacob så småt i retning af at etablere et landbrug, der har fokus på at dyrke de grønsager, som de mange tusinde koreanske familier, der søger mod USA, sætter pris på i det koreanske køkken. En bevarelse af den oprindelige etniske identitet, så at sige. En ambition, der går op imod nutidens angst og utryghed over for kulturel påvirkning, der ikke lige er rundet af den vestlige verdens muld. En situation, der i datidens USA ikke rummer meget større dramatik og modsætninger end at sønnen David ved familiens første fremmøde i den lokale kirke, bliver mødt med en anden drengs undrende spørgsmål: ”Du har et fladt hoved”.
Jacobs svigermor Soonja, som han ikke er synderligt begejstret for og som børnene ikke kender, slutter sig til familien i Arkansas. Med sig har hun bragt krydderier, kød og en lettere rebelsk personlighed, som særligt skaber røre over for familiens 2 børn. Soonja bliver fornemt spillet af Yuh-Jung Youn, en præstation, der indbragte hende en Oscar for bedste kvindelige birolle.
Monica sætter – i modsætning til Jacob – pris på Soonjas tilstedeværelse og på den måde opstår der en sprække i forholdet til Jacob. Monicas tillid til bæredygtigheden af Jacobs landbrugsdrømme bliver i hvert fald sat på en alvorlig prøve, ikke mindst fordi deres yngste barn, sønnen David, har alvorlige hjerteproblemer, der efter Monicas mening kalder på at bosætte sig tættere på behandlingsmuligheder.
Alt i alt er ”Minari” en stilfærdig og smukt filmet historie om livets mangfoldige udfordringer. En historie, der lader jævne menneskers udfordringer folde sig ud med stor ømhed og sans for krøller og krusninger i karakterbeskrivelser og miljø. Filmen var i år ganske fortjent nomineret til en Oscar for årets bedste film.
Minari er betegnelsen for en småbladet grønsag, kaldet vandselleri. Soonja har medbragt frø, som hun sår på en lille skråning ned mod åen i den nærliggende skov, og i filmens slutscene får denne frodige grønsag en særlig betydning for Jacob og hans familie i deres bestræbelser for at bevare drømme og værdighed.
- Titel: Minari
- Original titel: Minari
- Instruktør: Lee Isaac Chung
- Skuespillere: Steven Yeun, Yeri Han, Alan S. Kim, Noel Cho, Will Patton
- Genre: Drama
- Spilletid: 1 time 55 minutter
- Produktionsselskab: Plan B Entertainment
- Produktionsår: 2020
- Release-dato: 26. januar 2020 (Sundance Festival)
- Censur: 11 (IMDB)
- Anmeldt af: Carsten Skov
- Distributør: Scanbox
- Billeder: © Scanbox
Film: (5,0 / 6) Billede: (6,0 / 6) Lyd: (5,0 / 6)