Film Anmeldelse – They Shall Not Grow Old

 • Original Titel: They Shall Not Grow Old.
 • Instruktør: Peter Jackson.
 • Skuespillere: Ingen – Autentiske billeder.
 • Genre: Historie/Krig/Dokumentar.
 • Spilletid: 1 timer 39 min.
 • Udgiver: Warner Bros.
 • Produktionsår: 2018.
 • Censur: 15 år.
 • Anmeldt af: Carsten Skov.
 • Findes på: DVD, Blu-Ray.
 • Release: 5. December, 2019.
 • Se mere på: IMDb (åbner i nyt vindue).

Første verdenskrig er et emne, som sjældent får en alt for dybtgående placering i historieundervisning, litteratur og film. Peter Jackson, der er kendt for ”Ringenes Herre”- og ”Hobbitten”-trilogierne, råder en smule bod på dette med dokumentarfilmen ”They Shall Not Grow Old”. Fokus er rettet mod den menige soldats oplevelser, i kronologisk rækkefølge fra den jublende entusiasme ved krigsudbruddet til den tomhed og glemsel, der indfinder sig godt 4 år senere.

© Warner Bros

Filmen er sat sammen af originale filmoptagelser fra 1. verdenskrig samt interview med soldater, der stod lidelserne på slagmarkerne og i skyttegravene igennem. Der er ikke sat navne på stemmerne, så til at starte med virker lydsiden lidt tam sammen med en billedside, der kører i sort/hvis på et begrænset udsnit af skærmen. Da forløbet når frem til, at soldaterne er sejlet over kanalen og er blevet landsat i Frankrig, skifter billedet imidlertid til at fylde hele skærmen og samtidig er filmene blevet farvelagt.

© Warner Bros

Da man i sin tid begyndte at farvelægge Gøg & Gokke, kunne jeg godt blive en smule vred. Hvad ligner det at lave så radikalt om på værket, som det oprindeligt var tænkt? Med ”They Shall Not Grow Old” sker der imidlertid noget ganske andet. Til at starte viser billederne idylliske grønne marker og træer samt soldater i rimeligt velordnede uniformer på vej til fronten. Ved fronten skifter billederne meget voldsomt karakter. Krigens voldsomhed fremstår skræmmende stærkt, ikke mindst hvor man aldeles usminket ser de sårede og de døde ligge hen i skyttegravenes isnende mudder. Filmklippene viser således med grusom realisme, hvad der foregik, så de har med al sandsynlighed ikke været anvendt i datidens nyheds rapportering hjem til baglandet.

© Warner Bros

Efter krigens meningsløse kamp frem og tilbage over virvaret af skyttegrave bliver fredsslutningen modtaget med resignation og mathed og soldaterne, der i godt 4 år havde set ét eller andet formål med eller én eller anden mission i livet, vender nu tilbage – igen med filmklip i sort/hvid på et begrænset skærmområde – til glemsel og massearbejdsløshed. Og med et mantra om, at verden aldrig igen ville opleve en så meningsløs, blodig og kynisk krig.

© Warner Bros

Filmen viser udelukkende britiske soldaters oplevelser, men det bygger til gengæld på de oplevelser, som Jacksons bedstefar har videregivet. ”They Shall Not Grow Old” ender med at være en stærkt gribende dokumenter, der med Peter Jacksons touch har gjort 1. verdenskrig til et nærværende og særdeles tankevækkende historisk emne.

Film:5 out of 6 stars (5,0 / 6)
Billede:6 out of 6 stars (6,0 / 6)
Lyd:5 out of 6 stars (5,0 / 6)

Tusind tak til Fox Paramount Warner Home Entertainment / PR Nordic.