The Plot Against America

Det er hyppigt brugt på film og i TV-serier at fabulere over tanken ’hvad-nu-hvis’. Et øjeblik kan det være tankespind over, hvordan et liv, en karriere eller et forhold havde formet sig, hvis man havde valgt en anden dør, var kommet med et for sent eller for tidligt tog eller havde ringet til en anden potentiel kæreste end ham eller hende hovedpersonen er endt med at være sammen med. Alt sammen enkelt, personligt eller intimt for figurerne i handlingen – og ikke mindst relativt uforpligtende for os derude i biografmørket eller hjemme foran TV-skærmen.

‘The Plot Against America’ placerer sig både hvad angår indhold og skuespilpræstationer i en helt anden kategori. Serien er en filmatisering af Philip Roths roman af samme navn fra 2004. Handlingen i både bog og TV-serie tager afsæt i, hvordan USA kunne tænkes at udvikle sig, hvis Franklin D. Roosevelt i stedet for at blive valgt til præsident i 1940 bliver erstattet med Charles Lindbergh, piloten, der som den første fløj solo non-stop over Atlanten. En politiker, der forstår at spille på amerikanernes trang til at holde sig ude af krigen i Europa – og som forstår at bringe USA på mere end almindeligt god fod med Hitler-Tyskland, skræmmende effektivt fulgt op en kampagne med temaet ”America First”.

Historien sætter fokus på den jødiske familie Levin, der spænder vidt i indstilling til den stadigt mere udtalte antisemitisme, som Lindbergh repræsenterer. Herman, familiefaderen, er højrøstet opsat på at blive i USA, selv om verden omkring ham giver ham stadigt tydeligere hints om, at det måske var klogt at søge mod Canada. Hans kone, Bess, ser mere nøgternt på situationen men har ikke den helt store gennemslagskraft over for sin mand. Svigerinden Evelyn indlader sig på et forhold til den noget ældre rabbiner Bengelsdorf, der ihærdigt arbejder på at styrke Lindbergh-regeringens relationer til de amerikanske jøder. En intention, der synes båret mere af naivitet og øjne, der er lukket for den politiske virkelighed.

Evelyn ender faktisk på et tidspunkt med at danse med den tyske udenrigsminister Ribbentrop ved en statsbanket i Det Hvide Hus. Den ene søn bliver sendt afsted til Kentucky på Lindberghs ”Just Folks”-program. Den officielle hensigt skulle være at lære de jødiske børn mere om gode amerikanske værdier. Senere i forløbet opstår tanken i regeringskredse at man ligeledes kunne genbosætte jøderne, spredt ud over staterne, hvor der måtte være behov for arbejdskraften. Endelig er der nevøen Alvin, der er oprørt over udviklingen og som derfor søger mod Europa for i det mindste at gøre en praktisk indsats for at dræbe nazisterne.

Wynona Ryder fremstiller den naive Evelyn med stor overbevisning, ikke mindst hvor hendes rabbiner, tilsvarende fornemt fremstillet af John Torturro, så småt oplever de første glimt af tvivl om visdommen i sine handlinger over for Lindbergh. Anthony Boyle som Alvin, Morgan Spector som Herman og Zoe Kazan som Bess er flere af seriens velcastede skuespillere, der sammen med et detaljeret og elegant tidsbillede løfter ”The Plot Against America” langt ud over at være bare endnu et historisk drama.

Jamen, ”America First” ligger jo snublede nært op ad ”Make America Great Again”? Tjah, det er så absolut nærliggende at gøre sig tanker om den aktuelle politiske situation og udvikling i USA. Jeg skal undlade at bevæge mig alt for langt ud af dén tangent, blot nævnte at der er elementer i den fiktive Lindbergh-regering tiltag, der bringer tankerne hen på Nazi-Tyskland, lige så vel som at seriens politiske virkelighed peger frem mod nu+tidens antisemitisme og White Supremacy-bevægelser. Og disse ligheder handler ikke om instruktørernes eller producenternes postulater i forhold til Trumps USA. Romanen, der ligger til grund, er som tidligere anført skrevet omkring 10 år før nogen kunne finde på at opstille Trump til præsidentembedet.

Serien er fiktion og underholdning, men ikke af den nemme slags. Der skal tænkes, både mens seriens 6 afsnit kører og bagefter. Der er i høj grad tale om begavet underholdning.

 • Original Titel: The Plot Against America.
 • Skabere: Ed Burns, David Simon.
 • Skuespillere: Winona Ryder, Anthony Boyle, Zoe Kazan, Morgan Spector, Michael Kostroff, David Krumholtz.
 • Genre: Drama.
 • Spilletid: 6 timer 0 min.
 • Udgiver: HBO.
 • Produktionsår: 2020.
 • Censur: 15 år.
 • Anmeldt af: Carsten Skov.
 • Findes på: HBO Nordic.
 • Release: 16. marts, 2020.
 • Se mere på: IMDb (åbner i nyt vindue)
 • Billeder: © HBO Nordic
Sæson:5 out of 6 stars (5,0 / 6)
Billede:5 out of 6 stars (5,0 / 6)
Lyd:4 out of 6 stars (4,0 / 6)