Film Anmeldelse – Terminator: Dark Fate

© Paramount Pictures
 • Original Titel: Terminator: Dark Fate.
 • Instruktør: Tim Miller.
 • Skuespillere: Linda Hamilton, Arnold Schwarzenegger, Mackenzie Davis, Natalia Reyes, Gabriel Luna m.fl.
 • Genre: Action, Sci-Fi.
 • Spilletid: 2 timer og 8 min.
 • Udgiver: Paramount Pictures.
 • Produktionsår: 2019.
 • Censur: 15 år.
 • Anmeldt af: Carsten Skov.
 • Release: 14. marts 2020.
 • Se mere på IMDb: Terminator Dark Fate

Der er noget både nemt og umuligt ved at lave endnu en film i Terminator-serien. På den ene side er der uendelige muligheder for at der fra fremtiden bliver sendt én eller flere robotter tilbage i tiden for at udrydde afgørende forudsætninger for fremtiden. Det er samtidig en faldgrube, at der kan gå ensformighed i plot og handling, fordi konceptets grundlæggende forudsætning er og har været kendt igennem flere film. Derfor var det med en vis skepsis jeg smed BluRay-skiven i min afspiller for at se ”Terminator – Dark Fate” i hjemmebiografen.

© Paramount Pictures

Filmen navigerer fra starten let og elegant uden om de 3 film, som fulgte efter ”T2 – Judgment Day” og som i det store og hele repræsenterer netop, hvordan man ikke bør føre konceptet videre. Sarah Connors søn, John, bliver ved filmens start dræbt, hvorefter der hastigt bliver spolet 22 år frem i tiden for at sætte fokus på mexikanske Dani. Hun bliver opsøgt og forfulgt af en ny, avanceret terminator – REV-9 – men også reddet af Grace, et genetisk forbedret menneske, der er sendt fra fremtiden i et forsøg på at matche terminatoren.

© Paramount Pictures

Hvorfor nu passe så godt på Dani? Jo, hun skal ikke føde den oprører, der skal bringe mareridts-scenariet Legion – der har afløst Skynet, til fald, men hun er faktisk selv den person, der år senere vil stå i spidsen for at bringe Legion til fald.

Ind på scenen træder en nu af gode grund ældre Sarah Connor. Bevares, Linda Hamilton jo blevet nogle år ældre, men i filmen har tabet af sønnen John har sat sine tydelige spor. Til gengæld er Sarah Connor stålsat fokuseret på at finde og uskadeliggøre de terminators, der bliver sendt tilbage i tiden. Nu er det hende, der tørt kan sige Arnolds berømte ord fra tidligere film: ”I’ll be back”.

© Paramount Pictures

Faktisk viser Arnold i rollen som en menneskeliggjort T-800, der har gemt sig godt af vejen som gardinmontøren Carl. Så i ”Dark Fate” er det først og fremmest en politisk korrekt feminin trio, der står op imod den nye REV-9-terminator.

Dialogen i ”Dark Fate” vil måske ikke vinde store litterære priser, men det opfatter jeg så absolut heller ikke som hensigten med filmen. Til gengæld har dialogen en fin balance mellem hårdkogte udbrud/oneliners og kig ind til menneskene – og i Carls tilfælde, robotten – bag facaden.

© Paramount Pictures

… og så til det helt nødvendigt og lidt farlige spørgsmål: Lever ”Dark Fate” op til de 2 første Terminator-film? Jeg vil vove pelsen og i det store og hele svare ja. Ikke nødvendigvis på samme storslåede og visuelt overrumplende måde, men der er med James Cameron som manuskriptforfatter sikret et kompetent drive i plot og handling parret med en tæt sammenhæng med etteren og toeren. Instruktionen er lagt i hænderne Tim Miller, et ganske fornuftigt valg. I hvert fald bærer filmen præg af et fermt håndelag for at blande dramatiske action-sekvenser med de mere rolige sekvenser, hvor Sarah, Dani, Grace … og Carl skal forsøge nå frem til noget, der kunne ligne tillidsfuldt samarbejde.

Blu-Ray-udgaven indeholder en række fraklip, der er kastet ind i tilfældig orden uden kommentarer om f.eks begrundelse for fravalg. Den nærmest obligatoriske bag-kameraet-feature er efter min smag en lidt for overstrømmende og selvsmagende omgang rygklapperi.

Film:4 out of 6 stars (4 / 6)
Billede:4 out of 6 stars (4 / 6)
Lyd:4 out of 6 stars (4 / 6)

Tusind tak til Fox Paramount Warner Home Entertainment / PR Nordic.