Post Mortem: Ingen dør i Skarnes

Den nye norske drama-komedieserie ”Post Mortem: Ingen dør i Skarnes” er et moderne bud på vampyrtematiseret tv, der bringer et mere jordnært perspektiv på en ellers fantasy-domineret genre. Fortællingen udspiller sig i den lille norske landsby Skarnes, hvor intet interessant eller overraskende forekommer. Dette er lige indtil at landsbyen bliver midtpunktet for en række mystiske hændelser. Det hele starter med Live Hallangens død og genopståen.

I serien følger vi hovedkarakteren Live Hallangen (Kathrine Thorborg Johansen) der, efter at være blevet erklæret død, vågner på obduktionsbordet. Men hun ikke er den samme, som hun var før. Et mørke er vækket til live i hende, som hun må lære at kontrollere for sin egen og andres sikkerhed.

Samtidig med at Live kæmper med sig selv, kæmper hendes bror Odd (Elias Holmsen Sørensen) med at holde gang i den generationer gamle familieforretning, Hallangen Begravelsesbureau. Dette er en vanskelig opgave i byen, hvor ingen dør.

Serien skal først og fremmest roses for sit høje filmtekniske niveau. Dette kommer blandt andet til udtryk i den visuelle iscenesættelse, som gennem hele serien aldrig falder i kvalitet. Seriens inddragende miljøer er grundigt iscenesat og fremstillet således, at man som seere kan få en følelse af, at man ville kunne finde rundt i Skarnes. Det er virkelig med til at give byen karakter, hvilket klart styrker plottet, der centrer sig meget om den lille landsby.

Generelt er det er tydeligt at instruktørerne Harald Zwart og Petter Holmsen forstår, at få mest muligt ud af simpel teknologi, hvilket bliver seriens største plus. Portrætteringen af vampyrelementet i tv og film kan være en svær balance, men Zwart og Holmsen træffer det rigtige valg ved at understrege vampyrtemaet gennem en minimal brug af visuelle effekter, og gøre serien mere jordnær og fokuseret. I stedet for at inddrage en masse special effects fremstiller ”Post Mortem” vampyrer gennem et imponerende lyddesign. I forlængelse heraf er jeg nødt til at nævne seriens unikke soundtrack, som perfekt understøtter seriens tone og virkelig er med til at løfte oplevelsen.

Der, hvor serien står svagest, er i fremstilling af sine karaktere. Fortællingen i ”Post Mortem” er meget plotdreven, og det giver desværre ikke meget plads til udviklingen af karakterforhold. Man kan som seer tilbage med et ønske om, at der var blevet brugt mindre tid på introduktion af nye plotpunkter, og mere tid på de allerede etablerede problemer fra seriens begyndelse samt karakterudvikling.

Alt i alt er ”Post Mortem: Ingen dør i Skarnes” et forfriskende bud på en vampyrkomedie, som henvender sig til både unge og voksne. Serien har premiere på Netflix den 25. august.

 • Titel: Post Mortem: Ingen dør i Skarnes
 • Original titel: Post Mortem: Ingen dør i Skarnes
 • Instruktør: Harald Zwart, Petter Holmsen
 • Skuespillere: Kathrine Thorborg Johansen, Elias Holmsen Sørensen, Andrée Sørum, Kim Fairchild
 • Genre: Drama, Komedie, Krimi
 • Antal afsnit: 6
 • Spilletid i alt: 4 timer 44 minutter
 • Produktionsselskab: Motion Blur
 • Produktionsår:
 • Release-dato: 25. august 2021
 • Anmeldt af: Ellen Jespersen
 • Findes på: Netflix
 • Billeder: ©  Netflix
Serie:4 out of 6 stars (4,0 / 6)
Billede:5 out of 6 stars (5,0 / 6)
Lyd:5 out of 6 stars (5,0 / 6)