Le Mans ’66

© 20th Century Fox

Kraftige, lynhurtige racerbiler og de folk, der får dem til at køre. Det er de helt centrale elementer i ”Le Mans ’66”, men filmen handler i lige så høj grad om magt, ære, familie og venskab. Filmen er baseret på virkelige personer og hændelser. På den måde har instruktøren James Mangold flettet et velfungerende net af handlingstråde, hugget en hæl og klippet en tå af virkeligheden for at nå frem til et både morsomt, gribende og ikke mindst spændende drama.

© 20th Century Fox.

Frem mod midten af står Ford-dynastiet i en situation med svigtende salg. Hvad skal der til for at vende skuden? Et forslag, som Ford-overhovedet i første omgang afviser, er at vende blikket mod et ungt og købedygtigt publikum. De vil ha’ hurtige og smarte biler. En trang, som derudover kan underbygges af produktion af racerbiler. Et forsøg på at købe den nødlidende Ferrari-koncern går i vasken og Henry Ford II’s sårede forfængelighed får ham derefter til at gi’ efter for forslaget og fokusere på produktion af en racerbil – der ender med at hedde Ford GT40 – som kan skubbe Ferrari af vinderpodiet ved Le Mans. En position, som Ferrari nærmest havde vundet hver gang.

© 20th Century Fox

Det er udgangspunktet for det spil, som bilkonstruktøren Carroll Shelby, spillet dæmpet og fokuseret af Matt Damon, og den britiske mekaniker og racerkører Ken Miles, som Christian Bale spiller på passende krukket britisk underdog-vis, bliver en del af. Uden for banen skal de to blandt andet kæmpe mod eller til tider blot navigere udenom Fords PR-chef Leo Beebe, spillet herligt øretæveindbydende af Josh Lucas og – ikke mindst – samtidig bestræbe sig på at Ken, trods sit heftige temperament og til tider vanskelige sind, bevarer et tæt og varmt forhold til sin kone, Mollie, filmens eneste kvindelige rolle, der er lagt i hænderne på Caitriona Balfe.

© 20th Century Fox

Det giver nu ikke nogen mening at forsøge at sætte fokus på kønskvotering i ”Le Mans ’66”. Det er en film af, med og om mænd, deres biler og enorme egoer. Hvor man kan være en smule skeptisk over for hvor realistisk personskildringerne er i forhold til den historiske virkelighed, må man til gengæld helt sikkert lade sig rive med af scenerne fra træningen til og under selve Le Mans-løbet i 1966. Det er heftige scener, der vil gøre sig godt på en stor skærm. Det er dog i lige så høj grad spillet mellem Shelby som holdchef, Miles som kører og Fords PR-chef – samt ikke mindst drilleriet over for Ferrari-teamet, der er placeret i pitten lige ved siden af Ford, der bærer spændingen frem til løbets slutning.

James Mangold maler dramaet med stor og bred Hollywood-pensel – og det er bestemt ikke så ringe. Man bliver jo helt nostalgisk over at se en Ford GT40 i fuld størrelse på lærredet. Sidst jeg så én, var den 6 – 8 centimeter lang og kørte på en plastikbane i mit børneværelse.

  • Original Titel: Ford v Ferrari.
  • Instruktør: James Mangold.
  • Skuespillere: Matt Damon, Christian Bale, Jon Bernthal, Caitriona Balfe, Josh Lucas, Noah Jupe, Tracy Letts m.fl.
  • Genre: Action, Drama, Biografi.
  • Spilletid: 2 timer og 32 min.
  • Udgiver: 20th Century Fox
  • Produktionsår: 2019.
  • Censur: 12 år.
  • Anmeldt af: Carsten Skov.
  • Release: 30. marts 2020.
  • Se mere på IMDb: Ford v Ferrari
Film:4 out of 6 stars (4,0 / 6)
Billede:5 out of 6 stars (5,0 / 6)
Lyd:4 out of 6 stars (4,0 / 6)

Tusind tak til Fox Paramount Warner Home Entertainment / PR Nordic.