Anmeldelse – Kursk

  • Originaltitel: Kursk.
  • Instruktør: Thomas Vinterberg.
  • Skuespillere: Léa Seydoux, Colin Firth, Matthias Schoenaerts, Michael Nyqvist, Max von Sydow, Magnus Millang, etc.
  • Genre: Drama/Biografi/Historie.
  • Spilletid: 1 timer og 57 min.
  • Udgiver: EuropaCorp Distribution.
  • Produktionsår: 2018.
  • Censur: 15 år.
  • Anmeldt af: Mark Hougaard.
  • Biograf premiere: 24. januar, 2019.

‘Kursk’ fortæller den autentiske historie om den russiske atom ubåd, der sank i år 2000 under en flåde øvelse. Samtidig skildre den de menneskelige og politiske konsekvenser, det havde for Rusland. Vi har kigget nærmere på Thomas Vinterberg’s nye katastrofe film.

Under en stor flåde øvelse i Barentshavet synker atom ubåden ‘Kursk’, som følge af en torpedo eksplosion. ‘Kursk’ lander på 108 meters dybde, uden kontakt til omverdenen. De overlevende, ledet af russeren Mikhail (Matthias Schoenaerts), er fanget i agter enden der endnu ikke er under vand. En kamp mod tiden begynder og ilten er ved at slippe op. Rusland starter en storstillet rednings aktion, men har ikke selv udstyret der kan løse situationen. Samtidig ønsker de ikke hjælp fra vestlige lande og verden kan kun se på, mens tiden rinder ud og en ny katastrofe kan være undervejs.

‘Kursk’ en katastrofe under opsejling

Danske Thomas Vinterberg har instrueret ‘Kursk’ og selvom man normalt kender ham fra film som ‘Festen’ og ‘Jagten’, har han gjort et godt stykke arbejde med at fortælle denne vigtige historie. ‘Kursk’ følger ikke kun besætningen ombord på den sunkne ubåd, men følger også familierne, der står tilbage uden svar og en tavs regering, der spilder kostbar tid. Man føler virkelig med familierne og den kamp de står overfor, hvilket kommer godt til udtryk i filmen.

Mangler politisk dybde

Desværre mangler filmen noget dybde på den politiske side, her springer den for hurtigt overfor problematikken Rusland står stillet overfor. Det kunne have været rart, hvis man havde haft mere fokus på denne del, da de politiske beslutninger kunne have reddet menneskeliv. Hele koldkrigs dramaet mellem Rusland og vesten, ligger til grund for manglende indblanding udefra og det er en skam man ikke ser mere til disse.

Stærke hovedroller

Der er derimod ikke en finger at sætte på skuespillet, specielt Matthias Schoenaerts leverer en pragtpræstation som Mikhail Avarin, der forsøger at holde humøret oppe hos de overlevende ombord på ‘Kursk’. Men også Leá Seydoux er ganske overbevisende som hustruen, der er fanget i den magtesløse beslutninger der træffes på land. Altid fantasiske Colin Firth i rollen som kommandør David Russell, er bestemt også med til at trække filmen op. Hvad man dog ikke forstår er hvorfor Thomas Vinterberg har valgt at tage de danske skuespillere Magus Millang, Bjarne Henriksen og Lars Brygman med i filmen. Bevares de er da alle tre gode skuespillere, men de virker meget malplaceret i rollerne som russere, der snakker engelsk med dårlig russisk accent.

‘Kursk’ er en vigtig historie at fortælle, så man undgår ulykker som denne i fremtiden. Meget at dette skyldes selvfølgelig, at Rusland har forsømt deres flåde økonomisk og ikke har haft det nødvendige udstyr, til at tackle nødsituationer som disse. Filmen er bestemt værd at se, på trods af de mangler den har.

Film:4 out of 6 stars (4,0 / 6)
Billed:6 out of 6 stars (6,0 / 6)
Lyd:6 out of 6 stars (6,0 / 6)

Skriv en Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.