Hvordan skabes en film klassiker…

HVAD GØR EN FILM TIL EN KLASSIKER OG HVORFOR?

Hvad gør at en film bliver til en klassiker, og hvorfor er der så mange film der aldrig når denne kultstatus, men blot bliver døgnfluer der snart bliver glemt igen.
Historien er den vigtigste del får at skabe en god film, den er grundstenen, hvis en film skal blive en klassiker. Mange nye film i dag mangler simpelthen en ordentlig historie (manuskript) og bliver derfor et flop som hurtigt bliver glemt igen. Historien skal være frisk og original får at blive succesfuld og filmen skal kunne stå tidens tand, Det har ingen betydning får hvilket årti den er fra eller befinder sig i, fordi man vil kunne relatere til den uanset tidsperiode og plottet i filmen skal være solidt, og velskrevet.

Desværre er Hollywood blevet rigtig gode til at ”genbruge” gamle originale film, og lave såkaldte ”Reboots” af gamle film efter en del år. Det er både godt og skidt, godt fordi at man ofte på denne måde kan bringe fokus på originalfilmen. Skidt, fordi at man sjældent kan lave filmen bedre end originalen, og man bare føler det er den samme film man køber igen – Reboots bliver sjældent klassikere.

Budget og Special effects spiller på ingen måde nogen rolle, og er ikke nogen garanti for succes, for ellers ville James Camerons ‘Avatar’ være verdens bedste film. Speciel effects kan dog godt bruges til at få en film til at virke ny og banebrydende, her er ‘Terminator 2: Dommedag’ et godt eksempel, da den for første gang i 1991 viste hvad man med CGI computer effekter var i stand til at gøre på det hvide lærred. 3D bliver heller aldrig noget som vil bidrage til at gøre en film til en klassiker, og det virker bare kunstigt, og ikke som et naturligt element i nogen film. Der findes ingen 3D film der er klassikere, og jeg tror heller aldrig det kommer til at ske, da Hollywood og tv/film industrien så småt har lagt denne teknologi i graven. Det er ikke noget som de fokusere på længere – Heldigvis.

De film der er baseret på virkelige hændelser, har ofte en historie man kan forholde sig til følelsesmæssigt på den ene eller anden måde. Udtrykket ”Baseret på virkelige hændelser” er tit et ord man støder på i filmens verden, og det er ofte film med gode skuespillere der kan levere historien så realistisk som muligt, så vi tror på dem. Filmene fortæller ofte en troværdig historie over en berømt person, eller historiske begivenheder. Det gør dem lettere for mennesker at forholde sig til, selv om de tit godt kan være tunge at komme igennem. De her film kan sagtens gå hen og blive til klassikere, da de indeholder de helt rigtige elementer.

Musik er en vigtig del af næsten alle film, den er med til at skabe stemning og bringe følelser frem i os. MEN, man kommer nemt til at forbinde en bestemt sang med en film på den måde. Store musikkomponister som John Williams, James Horner, Danny Elfman og Ennio Marricone levere fantastisk filmmusik til store Hollywood film, og det er helt sikkert været med til at fremhæve filmen, som værende noget specielt.

Hvordan havde Grease eller Dirty Dancing ikke været uden deres ikoniske dansemusik, der har begejstret folk i mange år, og som stadigvæk er populært i dag. Eller Godfather og Indiana Jones, med deres fantastiske kendingsmelodier. Den er også i stand til at få det til at løbe iskoldt nedad ryggen, som i den klassiske badescene i Psycho. Musikken er i stand til at løfte filmen til et nyt niveau, og tilføjer en ekstra dimension.

Mange film kunne have set markant anderledes ud i dag, hvis instruktøren ikke havde ændret mening til sidst. Mange af de ikoniske roller hvor man forbinder en bestemt skuespiller med en rolle. De har slet ikke været tiltænkt dem fra starten af. Kunne du for eksempel have set en ung Tom Selleck, svinge pisken som Indiana Jones? Lance Henriksen som den fremtidsrejsende Cyborg i The Terminator? Eller måske Meg Ryan som Pretty Woman?

Selv den store rolle som Don Corleone i The Godfather, var først tiltænkt Laurence Olivier, der desværre lå alvorligt syg. Francis Ford Coppola valgte så at bruge sit andet valg på Marlon Brando, der dog var en del yngre, da han mente at de var de to bedste skuespillere i verden. Man kan jo kun give ham ret. Jeg tror vi skal være glade for tingene, tit er blevet ændret i sidste øjeblik. For ellers havde mange af vores klassiske film, set en hel del anderledes ud den dag i dag, og måske aldrig nået samme kultstatus.

FRA KULT TIL KLASSIKER

Flere film har siden opnået kultstatus blandt publikum, hvor de senere er gået hen og blevet klassikere. Alfred Hitchcock var med til at skabe og forme gysergenren med sin nye grænseoverskridende måde at lave film på. Hans måde at filme og fortælle historien på, har gjort film som ´The Birds` og `Psycho` til ægte klassikere. Det samme er sket med Sam Raimi´s ´Evil Dead` film, de er gået fra blot at være kult til at blive klassikere. De har formået at tilføje genren nyt liv, og nye muligheder at udtrykke sig på. Og disse film er blot få ud af mange, som er gået fra at være en kult film, hvor de senere hen skiftede status til at være en klassiker.