Fear Street Part: 1978 og Part 3: 1666

Netflix’s store sommer gyser-serie er nu fuldent med alle tre dele af Fear Street-trilogien tilgængelige på streaming. Seriens handling er, anderledes fra hvad man kunne forvente, ikke fortalt kronologisk. I  stedet fungerer hver del i trilogien som et flashback på fortidens myrderier i forbindelse med legenden om Sarah Fiers forbandelse. Del 2 kigger tilbage på hvordan C. Berman overlevede det grusomme massemord på Nightwing-lejren i 1978 og del 3 bringer historien helt tilbage til sin begyndelse i 1666.

”Fear Street del 2: 1978” samler op hvor del 1 sluttede. Josh og Deena opsøger C. Berman for at bede om hendes hjælp til at redde Sam, der er ved at blive overtaget af heksen. Herfra bliver vi kastet tilbage i tid til del 2’s hovednarrativ. De to søstre Ziggy og Cindy Berman er på sommerlejr, da drengen Thomas bliver besat af en morderisk trang, og går amok i lejren med en økse.  

”1978” følger Ziggy og Cindy parallelt mens de kæmper for at overleve, og det er et rigtigt godt valg for denne her film. Emily Rudd spiller godt i rollen som den søde og ordentlige Cindy, der må ofre alt, og Sadie Sink glider nemt ind i rollen som Ziggy, der er meget lig hendes anden Netflix-karakter, Max, fra serien Stranger Things. Vi ved ikke hvilken en af pigerne, der vil overleve (idet Ziggy kan være et kælenavn), og det bringer meget mere spænding ind i et plot, som seeren allerede fra begyndelsen får at vide, hvordan ender – kun én overlever.

Når det kommer til gys, så sigter ”Fear Street: 1978” skarpt efter én genre; slasher. Der er skruet fuldt op for blod og kropsstumper der flyver gennem luften, uhyggelige kostumer og dystre miljøer. Filmen formår derimod ikke at ramme den stemning, der får dig til at kravle helt ind under dynen i frygt for at blive forskrækket. De forsøg på forskrækkelser filmen kommer med er nemlig ofte misdirects, hvor en karakter bliver forskrækket uden grund, og de bliver hurtigt forudsigelige.  

”1978” ender med at springe frem til nutiden igen, hvor Deena og Josh tror, at de har løsningen på at bryde forbandelsen. Men da de tager ud til heksens grav, får Deena et syn til fortiden, og vi får ”Fear Street del 3: 1666”.

Som du vil opdage, når du ser filmen, er ”Fear Street del 3: 1666” faktisk også Fear Street del 4. Vi får nemlig del 2 af del 1-fortællingen i 1994 halvejs gennem filmen til enden på det hele. ”1666” lægger ud med et tilbageblik på Sarah Fier i kolonien Union, der i fortiden var på det stykke land, der senere bliver byerne Shadyside og Sunnyvale. Her får vi hele forklaringen bag den forbandelse der ligger over landet. Efter omkring en time klipper filmen frem til 1994 hvor Deena, Josh og C. Berman endelig kan løse mysteriet og forsøge at gøre en ende på forbandelsen en gang for alle.

Den tredje og sidste del af Fear Street trilogien er svær at gøre sig klog på. Efter et unødvendigt langtrukkent tilbageblik til 1666 vender historien med en fin plottwist tilbage til Deena og Josh i 1994, og afslutter trilogien i et actionfyldt men overordnet undervældende klimaks. Karaktererne i flashbacket til 1666 er spillet af de samme skuespillere, som spillede hovedrollerne i del 1 og 2, men de spiller her under nye navne uden, at dette rigtigt bliver forklaret.

Det største problem som kan trækkes frem i forbindelse med alle tre af seriens dele, men som især gør sig gældende for del 3, er informationshåndtering. Filmen ødelægger sin egen spændingsopbygning ved hele tiden at lade plottet blive fortalt af karakterer i stedet for at udspille sig gennem karakterforhold og -handlinger. Som man siger; ”show don’t tell”. Det er svært at investere sig i en historie, som man allerede kender slutningen på, og her mister både Fear Street del 2 og 3 meget af interessanthed, når man først har set del 1.

Fear Street del 2 og 3 er enden på en trilogi, som muligvis kunne være blevet fortalt i 1 del frem for 3. De er mere teenagedrama end gyser, men er derfor også et nemt sted at starte, hvis du er nybegynder til gysere. Forvent ikke de store twists og overraskelser, men et simpelt plot som er nemt at følge med i, og massere af helt klassiske gyserelementer. 

 • Titel: Fear Street Part 2 og Part 3
 • Original titel:  Fear Street Part 2 and Part 3
 • Instruktør: Leigh Janiak
 • Skuespillere: Kiana Madeira, Benjamin Flores Jr., Olivia Scott Welch, Emily Rudd, Sadie Sink, Ryan Simpkins
 • Genre: Gyser
 • Antal afsnit: 2
 • Spilletid i alt: 3 timer 44 minutter
 • Produktionsselskab: Chernin Entertainment
 • Produktionsår: 2021
 • Censur:  18
 • Anmeldt af: Ellen Jespersen
 • Findes på: Netflix
 • Billeder: ©  Netflix

Part 2:

Film:3 out of 6 stars (3,0 / 6)
Billede:4 out of 6 stars (4,0 / 6)
Lyd:3 out of 6 stars (3,0 / 6)

Part 3:

Film:3 out of 6 stars (3 / 6)
Billede:3 out of 6 stars (3 / 6)
Lyd:3 out of 6 stars (3 / 6)