I Am Ali

IamAlibanner

I am Ali

skrevet af Michael Sørensen

IamAlicoverBIG

Zone A-B-C = kodefri (DK udgave) 
Spilletid: 1 time & 52 minutter 
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1 : Engelsk 
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk. Engelsk + 8 andre sprog
Aspect Ration: 1.78:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 5. december 2014
Distributør: Universal Sony Pictures Home Entertainment 
Antal disk: 1 = blu-ray

Genre: dokumentar
 
Beskrivelse: 
‘I Am Ali’ fortælles i form af klip og lydoptagelser fra Alis personlige arkiver, som aldrig har været vist før, kombineret med rørende interviews og udtalelser fra hans nærmeste venner og familie, blandt andet hans døtre, søn, ekskone og bror samt andre legender fra bokseverdenen som Mike Tyson, George Foreman og Gene Kilroy. Hør Alis helt usædvanlige historie som bokser, elsker, bror og far – for første gang fortalt af dem, der kendte ham bedst. Et intimt og rørende indblik i manden bag legenden – hvor vi oplever hidtil ukendte sider af Ali.

IamAlipic1

film4disc

Jeg har et meget ambivalent forhold til dokumentarfilm. Jeg bliver på en side utrolig engageret og interesseret, men samtidig har jeg efterhånden set så mange af den type film, at jeg efterhånden er bevidst om, at der altid findes flere sider af en historie – selv dem om legender. Eksempelvis kan man spørge sig selv om, hvordan en dokumentar om Lance Armstrong ville have set ud for syv år siden? Ingen har patent på sandheden, så derfor bliver min entusiasme oftest overhalet indenom af mistro, skepsis og en usynlig afstand mellem dokumentarens indhold og mig i sofaen. Jeg var derfor glædeligt overrasket, da det efter et par minutter af ”I am Ali” gik op for mig, at manden selv slet ikke deltager i begivenhederne. Det giver jo så fin mening, da han efterhånden er ædt op af den forfærdelige sygdom Parkinsons, men omvendt giver det også et meget mere nuanceret og langt mere ærligt billede af The Greatest. 

Hvad kommer først, når man snakker en mand som Muhammad Ali? Er det hvad han gjorde som sportsmand eller hvordan han begik sig som menneske gennem en lang, hård med alligevel glorværdig karriere som bokser? Det er et spørgsmål som filmen lader blæse i vinden, for her bliver der ikke lagt fingre imellem. Filmen starter smukt med en ung Cassius Clay, der lærer at bokse ud af nødvendighed, da hans cykel en dag bliver stjålet. Derefter går tingene slag i slag fremad i mandens liv og karriere. Man berører let hans tid som olympisk helt, men den store gevinst for filmens begyndelse er især de mange lydoptagelser, som Ali lavede bunkevis af fra tidligt i sin karriere. Han elskede at optage telefonsamtaler, hvilket sikkert har været en sær oplevelse dengang, men i dag er de selvsamme optagelser jo det rene guld, hvis man gerne vil lave en dokumentarfilm om manden og legenden. 

Filmens ærlighed er nok det vigtigste element for oplevelsen af ”I am Ali”. Her bliver aldrig lagt fingre imellem – ej heller bliver manden trukket gennem et søle af tilsvininger, hvilket giver en enorm behagelig balance, da Ali fremstår menneskelig på mange niveauer, som man nok ikke havde forestillet sig, hvis ens eneste oplevelse af Ali har været klip fra boksekampe eller den helt igennem forfærdelige spillefilm med Will Smith i hovedrollen. Ali er gudskelov mere tredimensionel i denne film, der kommer ind på hans mange børns afsavn, hans utroskab og om hvordan hans store mund fik såret mennesker, der aldrig rigtig kom sig over Alis tilsvininger før mange år efter, da den store mand sagde undskyld med en imponerende dybsindighed og åbenhjertet ærlighed.

Så skulle man have lyst til at tilbringe en stund med en af boksningens allerstørste, der samtidig var et varmt, kærligt og omsorgsfuldt menneske, der hjalp med alt fra racerettighedskamp til børn med livstruende sygdomme – ja, så bør man bruge lidt tid på ”I am Ali”. Her er nemlig meget mere at komme efter end blærerøven, de vilde udtalelser og de intense kampe med nogen af boksningens allerstørste mestre.

IamAlipic2

video3disc

Det er svært at tale billedkvalitet, når hovedparten af billederne er arkivmateriale fra gamle dage, kombineret med nye interviews, der naturligvis hverken er optaget for at skabe lækre billeder mere end et spændende indhold.

lyd3disc

Ligesom billedet er det umuligt at tale lyd, når hovedparten af optagelserne er fra arkiver. De gamle båndoptagelser er renset fint og er meget tydelige. Lydsporet er mikset i DTS-HD MA, hvilket sikkert nok skal passe. Der sker ikke voldsomt meget i andet end fronterne, men det er heller ikke vigtigt for denne type film.

Ekstra3disc

-Fighter
-Brother
-Lover
-Fighter
-The Music

Anmeldelse skrevet december 2014. 

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment.

Anmeldelse lånt af BioJensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.