Everest

Everestbanner

Everest blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Krarup

EverestcoverBIG

Zone: A-B-C = kodefri (DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 1 minut
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 2.40:1 High Definition 1080/24p

Blu-ray udgivelsesdato: 12. februar 2016
Distributør: Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disc: 1 = blu-ray

Genre: Drama
Biograf premiere: 17. september 2015

Instruktør: Baltasar Kormákur
Manuskript: Willam Nicholson & Simon Beaufoy
Producere: bl.a. Brandt Andersen, Tim Bevan & Evan Hayes
Fotograf: Salvatore Totino
Klip: Mick Audsley
Musik: Dario Marianelli

Skuespiller:
Jason Clarke som Rob Hall
Sam Worthington som Guy Cotter
John Hawkes som Doug Hansen
Josh Brolin som Beck Weathers

Beskrivelse:
Verdens højeste bjerg er ikke blot en smukt syn i landskabet, men også en vigtig mission for mange adrenalinsøgere og ekstremsportsudøvere. Selv de dygtigste bjergklatrere kan aldrig vide sig sikker og der er konstant fare for sneskred, forfrysninger, iltmangel og diverse ulykker. En ekspedition i 1996 gik grueligt galt og historien om deres kamp for livet er nu blevet filmatiseret i Everest.

EverestPIC1

film3disc

Filmen følger en række bjergklatrere, som har sat sig det mål at nå til toppen af Mount Everest. Nogle er erfarne på bjerget, andre har kun prøvet de lidt mindre udgaver, men allesammen drager af sted på intensiv træning. Sammen drager de mod tinden, men en uventet storm ånder dem i nakken og inden længe kastes de ud i et kapløb med tiden.

Everest er først og fremmest en meget flot film, som brillerer med nogle utroligt flotte farver i kontrast til den smukke, hvide natur. Der er sat ekstra meget fokus på, at man skal se det smukke i naturen samtidig med at man nærer en dyb respekt for den. Der er dog sat meget fokus på ‘højdeskræksoplevelser’ og voldsomme vinkler, som bliver en smule kunstigt og urealistisk på billedsiden.

Mange gange kan man alt for tydeligt se, at filmen selvfølgelig ikke udspiller sig på bjerget, men i stedet er optaget i studiet med en greenscreen. Heldigvis lægger man ikke mærke til så mange af disse fejl, da filmen på mange andre punkter overbeviser tilskueren om, at vi befinder sig os i hjertet af snestormen.

Filmen har et overraskende stor ensemble af store skuespillere på rollelisten, og det har både en positiv og negativ effekt. På den positive side består filmen af dygtige skuespillere med en solid evne til at interagere med sine medspillere og leve sig helt ind i kernen af historien.

På den negative side virker filmen lidt til at have den skjulte bagtanke, hvor man propper en masse store stjerner ind i projektet for at lokke folk i biografen. Det skinner igennem, når man indser, at de store stjerner ikke får nok albuerum til at vise, hvad de kan, men i stedet bare bliver ‘almindelige’ og lidt mere frosne roller. Med det sagt, så er der også solidt skuespil hele vejen igennem – specielt leveret af Jason Clarke som den ukuelige ekspert og Josh Brolin som den arrogante, men fast besluttede eventyrer.

Hvis man ikke allerede har hørt eller læst om den virkelige historie bag filmen, så får man sig lidt af en overraskende. Jeg havde personligt ikke hørt om denne ekspedition, og udfaldet af deres rejse mod toppen overraskede mig på mange punkter. Den narrative udvikling leverer derfor nogle ret overraskende plottwists, klimakspunkter og uforudsete drejninger, hvilket er med til at gøre en lidt monoton film spændende. For filmen i sig selv er noget monoton, og fokuserer egentlig mest af alt på menneskets viljestyrke og rejsen mod bjerget. Det er lidt en standard følelsesfortælling på mange punkter, men de små plottwists gør den alligevel seværdig.

Samlet set er Everest en interessant størrelse, som for det meste leverer nogle utroligt flotte billeder, men halter lidt på den opfindsomme handlingsfront. Den er fyldt med plottwists og godt skuespil, men i sidste ende bliver det en meget letfordøjelig sag med små nuancer af håb, kærlighed og passion på ekstremsporten.

EverestPIC2

video3halfdisc

Den billedmæssige front brillerer på mange af de flotte landskabsbilleder – både de computeranimerede og de virkelige billeder. Der er sat skarpt fokus på små detaljer i folks ansigter samt i omgivelserne, mens man samtidig får en ambivalent følelse af både klaustrofobi og tanken om, hvor små vi er i verdenen. Desværre kammer billedsiden en smule over i de voldsomme scener, hvor de visuelle effekter bliver for overdrevne. Dette smitter af på filmen, som bliver kunstig og billedredigeringen halter derfor nogen gange lidt på den virkelighedstro front. Samlet set en udmærket billedside.

lyd4halfdisc

Lydmæssigt er filmen langt mere professionel, da den leverer nogle skarpe, musikalske undertoner hele vejen igennem, som sørger for at ‘guide’ tilskueren frem til klimakspunkterne og desuden mærke glæden og ulykken på egen krop. Dialogerne er krystalskarpe og de naturbaserede lydsekvenser er ganske overbevisende – alt for snestormens hujen til lyden af fodtrin i den nyfaldne sne. Samlet set er formidabel lydside.

samlet3

Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment.

Anmeldelse skrevet marts 2016.

Anmeldelsen er lånt af BioJensen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.